Aktywne Wpisy
TrudnyMinus +56
Krótkie podsumowanie wojny:
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej

JohnCasey +8
Macie kubeł zimnej wody na wasze ćpuństwo ukraińskiej propagandy:
-Rosja przystępowała do inwazji z liczbą niecałych 3 tys. czołgów w linii, głównie T-72, ale także T-80 i T-90. Do tego trzeba dodać 10 tys. czołgów wszystkich trzech typów w rezerwie oraz niewiadomą liczbę bardzo przestarzałych T-62 i T-64. Nie wiadomo, w jakim stanie znajdują się czołgi w rezerwie, jednak liczby robią wrażenie.
-Ile z tych 3 tys. czołgów, plus pewnie kilkuset dosłanych
-Rosja przystępowała do inwazji z liczbą niecałych 3 tys. czołgów w linii, głównie T-72, ale także T-80 i T-90. Do tego trzeba dodać 10 tys. czołgów wszystkich trzech typów w rezerwie oraz niewiadomą liczbę bardzo przestarzałych T-62 i T-64. Nie wiadomo, w jakim stanie znajdują się czołgi w rezerwie, jednak liczby robią wrażenie.
-Ile z tych 3 tys. czołgów, plus pewnie kilkuset dosłanych

Nie wiem czy jest sens to tutaj wrzucać, no ale spróbuję. Od pewnego czasu siedzę nad modem do Morrowinda. Początkowo miał być do użytku własnego, ale stwierdziłem, że może kogoś to zainteresuje. Otóż pracuję nad jedną z twierdz jaką dostajemy podczas wątków Wielkich Rodów, dokładnie nad Bal Isrą. Zainspirowany kilkoma lokacjami z innej modyfikacji, Tamriel Rebuilt, postanowiłem nadać temu miejscu trochę więcej życia, sprawić, że osada nie będzie tak pusta i nudna. Jednocześnie nie chciałem robić molocha, uważam że mniej znaczy więcej. Bardzo podoba mi się pomysł małej klanowej siedziby, coś w rodzaju posterunku wojskowego, niż wielkie miasto które praktycznie powstało z niczego. Staram się być jak najbardziej lore friendly. Jak widać na screenach naszą posiadłość umieściłem na wzgórzu, dom służby przeniosłem niżej, dodałem też chatę dla wieśniaka, który normalnie nie miał własnego domu. Jeśli chodzi o wnętrza, to z posiadłości zniknie pomieszczenie strażników, zostaną oni przeniesieni do wieży ( którą przemianuję na strażnicę ), posiadłość będzie tylko i wyłącznie do naszej dyspozycji. Nie mam za bardzo pomysłu jak zagospodarować tam przestrzeń. Chcę, żeby była to nasza siedziba, miejsce do którego wracać będziemy z wojaży, gdzie będziemy mogli poczuć się jak w domu. Dodatkowo nie chcę przesadzić z rozmiarami, w końcu nie jest to wielkie gmachy członków rady jak w Ald'ruhn, które z pewnością mają wiekowe tradycje. A Bal Isra jest w końcu nowym osiedlem i logicznym jest, że z automatu nie może konkurować z Ald'ruhn, Maar Gan, czy innymi osiedlami na kontynencie. Póki wrzucam screeny z exterioru, zapewne coś jeszcze się w nim zmieni. Jeśli kogoś zainteresuje temat, bardzo chętnie zapraszam do dzielenia się pomysłami na temat osady i posiadłości. W komentach wrzucam screeny. #morrowind #modding #theelderscrolls #tworczoscwlasna #gry