Wpis z mikrobloga

#webdev #programowanie #webmastering załóżmy, że pracuję nad stroną przy wykorzystaniu nodejs + bower + gulp na komputerze w pracy na lokalnym serwerze, natomiast chcę też popracować nad tym w domu, na swoim komputerze. Czy w takim razie wystarczy, że będę miał poinstalowane te elementy i szablon strony ściągnę sobie z gita, żeby wrócić do pracy na swoim komputerze, czy muszę mieć wszystkie pliki (tzn. te gulp'owe,itd.) przeniesione + jakieś dodatkowe konfiguracje porobić?
  • 8
@byynajmniej: nie słuchaj żadnych tam głupot o zdalnym pulpicie. Kto tak w ogóle robi xD W git ignore dodaj sobie o ile nie masz node_modules i reszta jak mówisz. Wychodzisz z pracy to #!$%@? wszystko, w domu pullujesz, robisz zmiany i znowu push. W pracy zaciągasz pullem i to wszystko. Jedyne co będziesz musiał zrobić u siebie po sklonowaniu repo to odpalenie npm install żeby właśnie te wszystkie gulpy itd. się
@byynajmniej:
Plików z "node_modules" etc nie wrzucasz oczywiście do gita. Po to jest lock w npm, żeby po "npm install" w domu wersje paczek były dokładnie takie same, jak w pracy.
Bower zdaje się okazał się być bez sensu. To samo możesz pościągac NPMem, a jeden tool mniej do utrzymywania.
Po to masz configa gulp żeby budować pliki kiedy Ci się podoba.

Generalnie projekt powinieneś mieć tak zrobiony, żeby postawić go
@Rst00: @zakopiak: ok, muszę sprostować - pierwszy raz się tym zajmuję i nie jestem jeszcze biegły we wszystkim poleceniach. Czyli tak: mam poinstalowane wszystko na komputerze w pracy. Wrzucam pliki strony (ale nie node/gulpa) na gita. W domu instaluję node/gulp/npm, itd., ściągam projekt z gita i mogę kontynuować pracę? W gulpie/node trzeba cos konfigurować? No plus jeszcze xampp/wamp - instaluję i bazę danych podpinam?
@byynajmniej: do gitignore dodajesz nodemodules, bowercomponents i dist. Dodajesz wszystkie pliki do repo, #!$%@?. W domu clonujesz repo, uruchamiasz npm install, bower install i na koniec pewnie jakiś gulp albo gulp dev żeby wszystko skompilować i to wszystko. Co do pytania o bazę danych to tak, podpinasz bazę i wszystko. Pewnie jedyny problem to będzie z configiem ale i tak go nie wrzucasz na gita (ze względów bezpieczeństwa) więc
@byynajmniej: Dodam jeszcze jedną rzecz, bo widzę, że tutaj może być też niejasność, bo nie zostało to powiedziane wprost.

Jak dodajesz jakąś zależność przez NPM, czy Bowera, to robisz to przez plik konfiguracyjny (odpowiednio package.json oraz bower.json).
Instalując przez CLI dodajesz parametr --save (ewentualnie --save-dev), przez co NPM/Bower sam dodaje Ci to do pliku konfiguracyjnego. package.json/bower.json. Te pliki konfiguracyjne również trzymasz w repozytorium GIT.
Stąd potem w domu robiąc tylko npm