Wpis z mikrobloga

@Ustrojstwo: Najlepiej jest wlać mleko do płatków, ponieważ jak wiesz ile masz już płatków w środku to wiesz ile zalać, żeby nie było za dużo ani za mało mleka, plus łatwiej wszystkie nasycają się nieco mlekiem. Jak sypiesz płatki na mleko to one utworzą swoją warstwę nad mlekiem i ciężko ci będzie oszacować, ile ich nasypać, żeby proporcje były ok.

Czyli podsumowując, rezultat mieszaniny mleko na płatki jest natychmiastowy, więc
  • Odpowiedz
@Ustrojstwo: Ja w ogóle jestem p------y, bo zawsze jadłem ciepłe mleko z płatkami. Wtedy najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest tylko płatki do mleka. Jak z garnka przeleje się mleko do miski, to wtedy szybciej stygnie do idealnej temperatury, jednak ten czas to zbyt długo dla płatków, ponieważ zamieniają się w ciape. Dlatego przy włożeniu płatków do mleka uzyskuje się idealny kompromis pomiędzy tymi płatkami, które są chrupkie i tymi które nasiąknięte.
  • Odpowiedz
@Masz_Kwita: dlatego też płatki się systematycznie dosypuje, wiadomo też, że nienamoknięte płatki są najlepsze (òóˇ) Dodatkowo do płatów słodkich mleko zimne, do płatków kukurydzianych tylko mleko ciepłe. Dziękuję za uwagę ;)
  • Odpowiedz