Wpis z mikrobloga

1. poluję sie na domenę .mobi (już wcześniej chcialem kupić ale stwierdziłem, że opiero jak naprawde będzie potrzebna to kupie i kotś mi wykupił na początku stycznia 2017, wrzucił jakieś 5 notek z datą steczną i od ~10 miesiecy nic na niej nie ma nowego więc licze, że jest spora szansa, że się zwolni.)
Jak się do tego przygotować? powiedzmy, że wg whois Registry Expiry Date: 2018-01-14 T10:02:07Z
Muszę skorzystać np z aftermarket do przechwycenia?

2. Chciałbym kupić wolną domenę krajową nie-polską z zamiarem odsprzedania jej komuś innemu na polskim lub zagranicznym rynku. Przy wykupię musze coś dodatkowego zaznaczyć?

3. Gdzie sprawdzać whois domen? O ile domeny .com sprawdzam sobie w terminalu to krajowych już nie można, a nie chcę trafić na jakąś strone gdzie bot mi to zarezerwuje/wykupi

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Przeglądałem tag i widze, że jest kilka osób co się na #domeny znają wiec pozwolę sobie zawołać @Saeglopur @Marcinowy @webh @artur-pajkert
Ogółem moje domeny trzymam w ovh, choć widze że mirki polecają seohost, #aftermarket unikać?
  • 2
  • Odpowiedz
@LubieKiedy: 1. Okresy wygasania i uwalniania są bardzo różne dla poszczególnych domen, w .pl idzie to bardzo szybko a w .com 30+30+5 dni i potrafi się przedłużać nawet sporo. Widzę że podlega pod ICANN więc najwyraźniej działa tutaj to tak samo jak dla .com. Czyli obserwuj co się będzie dziać w dniu wygasania i szykuj się na jeszcze 65 dni czekania jeśli aktualny właściciel nie przedłuży. Skorzystałbym z przechwytywania w Aftermarket
  • Odpowiedz
@LubieKiedy
1. Ciezko powiedziec czy gosciu jej czasem dalej nie oplaci.
Ja oplacam przewaznie kilka dni przed koncem wygasniecia.
2. Jaka koncowka .?
Aftermarket nie obsluguje wszystkich domen i glownie kierowany do Polskich odbiorcow. Jesli chcesz dzialac zagranicznie to Sedo.

3. Patrzales na whois.intensys.pl?

Co do przenoszenia domen to nie takie latwe jest.
Jesli zarezerwujesz domene za 0zl bo "promocja" np. Na AZ.pl to takiej domeny nie przeniesiesz. Zawsze lepiej zaplacic i
  • Odpowiedz