Wpis z mikrobloga

Mam 17 lat i niestety mam problemy z ojcem który stoi zawsze tylko za moim 10 letnim bratem.Sytuacja wygląda tak mały gówiarz potrafi powiedziec gdy coś mu nie pasuje np ostatnio nie chciał bo gdzieś zawieść to powie słowa które z ust 10 latka nigdy nie powinne być wypowiedziane typu 'ty szmato lub ty cwelu lub tez zamknij morde (skąd zna? Najpewniej ze szkoły) a ojciec siedzi i niczym sie nie przejmuje.Ostatnio mnie wyzywał to mu lekko stuknąłem w łeb zeby sie wkoncu ogarnął bo to juz przesadza (dla brata) podbiega ojciec i mało co policja nie była wzywana.Do tego dziesiejsza sytuacja brat sie do mnie przyczepił o jakieś badziewie powiedzialem ze nie a ten uderzył w moją klawiature wypadły przyciski i zaczął rzucać nimi w monitor (matryca uszkodzona) za który sam zaplacilem prawie 1500 zł oczywiscie stary jak zawsze staje po jego stronie i to moja wina.Co ja mam do #!$%@? zrobić? Bo juz serio nie wytrzymuje mały gówniarz chodzi niszczy co chce a zadnej odpowiedzialnosci nie ma.Dodatkowo dodam ze jestem aktualnie bez sprzętu wartego 1500 zl i oczywiscie on zadnej kasy mi nie odda bo twierdzi ze to moja wina
Matka mieszka za granicą i niestety niewiele moze zdziałać
#rodzina
  • 12
@Dawid199923 szczerze? Nagraj brata a ojcu powiedz, że jak nie odda ci hajsu to zgłosisz go za demoralizowanie dziecka.

Chora sytuacja i normalnego rozwiązania po prostu nie ma, musisz iść tym tropem.

No nie wiem jak tam relacje z matką i czy w ogóle jest taka opcja ale bym spierdzielał z tego domu czym prędzej. Jak jest zagranicą to tylko plus, ale zależy w jakim kraju i jak tam twój angielski.
@Dawid199923: Słyszałem, że niebieska karta potrafi czasami uczynić cuda. Nie jest istotne kto terroryzuje rodzinę, nikt nie powinien żyć w domu pełnym przemocy. Druga opcja, jeśli Ci nie zależy na ojcu i bracie, skończ szkołę, zerwij kontakt, przeprowadź się, znajdź pracę. Wiem, że nie będzie lekko ale lepiej mieć ciężki start niż zwlekać z rozpoczęciem nowego życia.
@Dawid199923 więcej ponagrywaj takich rzeczy jeżeli faktycznie tego sposobu będziesz chciał użyć, jedno nagranie czy dwa jeszcze o niczym nie świadczą. No i lepsze byłoby nagranie z jakimś agresywnym zachowaniem.

Zainwestuj się czy jest opcja kontynuowania nauki tam po angielsku, no i czy faktycznie matka weźmie ciebie do siebie. Nie ma co siedzieć w takim domu, mimochodem i tak przesiąkniesz tą atmosferą.
@Dawid199923: Może właśnie dlatego że „kompletnie się od nich odciąłeś” ojciec zawsze staje po stronie młodszego rodzeństwa. Weź, tatę na bok porozmawiaj z nim merytorycznie, przedstaw sytuację jak wygląda to z twojej strony. Bez emocji, nie podnoś głosu, użyj przemyślanych argumentów. Zwróć tacie uwagę że twój brat zachowuje się nieodpowiednio, niszczy rzeczy na które ciężko pracowałeś i uważasz że jest jednostronny w stosunku do ciebie. Edit: nie widziałem twoich późniejszych postów,