Wpis z mikrobloga

@m_bielawski: tak i w czym ten zapis jest lepszy? Kolega się uczy programować i dobrze ze używa najprostszej i najogólniejszej składni ponieważ łatwiej mu będzie później w innym języku. Find też jest tutaj zbędne ponieważ zaćmienia algorytm i nie widać dwóch pętli
@sokytsinolop: @ZawszeMyjeKubkiOctem: albo nawet jakoś tak: https://repl.it/Nnxc/3

@ZawszeMyjeKubkiOctem: jak chcesz się uczyć algorytmów na takim niskim poziomie, to proponuję pisać w C, żebyś sobie nie wyrobił złych nawyków w pythonie. W Prawdziwym Życiu™ najczęściej i tak nie będziesz musiał pisać takich rzeczy samemu, bo są gotowce (codecs.encode). A jak już musisz, to lepiej pisać to z wykorzystaniem pythonowych narzędzi, a nie struktur rodem z C.
@ZawszeMyjeKubkiOctem: rob jak robisz więcej się nauczysz, w Pythonie można programować klasycznie ale też w "the pythonic way" który został zasugerowany w tym temacie. Oczywiście zapis pythonowy jest krótszy i ładniej wygląda, ale dla osoby nie znającej tak dobrze Pythona jest mniej zrozumiały.
@m_bielawski: Ja jednak preferuje by nawet na potrzeby studiów pisać dobrze. Później często kody kolegów trafiają w obieg, i kolejni inni studenci je czytają i się uczą także złych praktyk. Sam przez takie olewnictwo nabawiłem się niewłaściwej praktyki nazywania zmiennych bo wszyscy na studiach pisali foo bary i inne śmieć nazwy zmiennych w projektach zaliczeniowych, a że byłem młody i głupi to sądziłem, że tak się robi a po miesiącu człowiek
@katoz: niby tak, ale jedynym słusznym sposobem pisania rot13 w pythonie jest użycie codecs, a zakładam, że prowadzący na to nie pozwoli. Wszystkie inne sposoby to gówno, więc i tak musi zanieść gówno :)

pisali foo bary

a że byłem młody i głupi to sądziłem, że tak się robi

lol, serio myślałeś, że jakiś soft dłuższy niż 5 linijek pisze się z foobarami? :D
@m_bielawski: Dużo zależy od wykładowcy. Jeżeli cel zadania to nauczyć się np. typów sortowań to wiadome jest że nie użyjesz gotowych sortowań, jednak jeżeli zadanie ma wykorzystać sortowanie to nie widzę powodu by je pisać od zera.
Dodatkowo for i in range(len(s)) raczej pythonowo nie będzie, powinen dać for idx, x in enumerate(s) lub for i in s
lol, serio myślałeś, że jakiś soft dłuższy niż 5 linijek pisze się z