Wpis z mikrobloga

Bardzo niewiele białych win ma potencjał, by starzeć się z klasą i przetrwać nawet całe dziesięciolecia. Dyskutując o nich przywołujemy na myśl albo wzmacniane porto, maderę czy też sherry, albo też słodkie tokaje, sauternes, trockenbeerenauslese, ale są też wina, które dzięki sporej zawartości kwasowości są w stanie przetrwać dziesięciolecia – na przykład niemieckie rieslingi. Na Węgrzech natomiast stare białe wina można znaleźć w trzech regionach – Tokaju, Somló oraz Mór. Ten ostatni region jest słynny ze swych win powstających z odmiany ezerjó, którą charakteryzuje dyskretny bukiet aromatów, podatność na szlachetną pleśń, ale – co najważniejsze – stosunkowo wysoka zawartość kwasów. Dzięki temu w niektórych winiarniach znajdziemy jeszcze wina sprzed dwudziestu-trzydziestu lat, które są w całkiem dobrej formie. Tym razem zaś miałem przyjemność degustować 16-letnie wino - Bozóky Móri Ezerjó 2001. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

http://www.niewinnepodroze.pl/szesnastolatek-z-werwa-bozoky-mori-ezerjo-2001/

#ciekawostki #starealejare #starewino #wino #pijzwykopem #wegry #ezerjo #degustacja
Pobierz NieWinnePodroze - Bardzo niewiele białych win ma potencjał, by starzeć się z klasą i ...
źródło: comment_JoJEIXbLBP4xaWS9JuVf3UWvOz38Rj3M.jpg