Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad fenomenem Zakazanych Gwiazd. Moim zdaniem to najlepsza gra strategiczna dostępna w tej chwili na rynku a na pewno moje top3 wszystkich gier w jakie grałem. Jednocześnie gra jest pomijana w każdym top10/top50 jakie widziałem i jest stawiana nawet niżej niżej niż smallworld (co jest wielkim nieporozumieniem!)

Gra ma wszystko: dużo interakcji, klimat, zakryte rozkazy, piękne figurki, deckbuilding, 4 asymetryczne rasy, sporo gry nad planszą, ekonomię - mało ale jednak można przeciwnikowi zrobić kuku zajmując strategiczne planety. Cud malina.

Czy tylko ja się zakochałem w tej grze? Jak myślicie czemu jest pomijana we wszystkich zestawieniach najlepszych gier?

#grybezpradu #zakazanegwiazdy #gryplanszowe #warhammer40k
Pobierz rexio - Zastanawiam się nad fenomenem Zakazanych Gwiazd. Moim zdaniem to najlepsza gr...
źródło: comment_COI7DZTFDOLKXo5atgrBaq4G2wv5EEI7.jpg
  • 15
Czy tylko ja się zakochałem w tej grze

@rexio: nie tylko Ty,
a co do pomijania, coz dla typowych ludzi planszowkowych jest zbyt warhammerowa :P ( mimo wszystko eurosuchary przewaznie wygrywaja rankingi) a dla popularnosci w pl pewnie duzo popsula kwestia ceny.

I wielki karny #!$%@? dla ffg za zakonczenie wspolpracy z ffg, zamkneli Conquesta ktory imo najlepszym ich byl lcg, nie wydali drugiej podstawki do FS ( inne 4 frakcje
@Melt: 3-6h ( zalezy od tak naprawde rozstawienia fazy ( ktora tez troche schodzi ale decyduje czy ktos ma szanse szybko skonczyc ) oraz ilosci trashtalkow ).
@Vanatox: kupuj poki jeszcze jest dostepna, jesli nawet nie chcesz otwierac to potraktuj to jako inwestycja
@Trixie: Wysoki próg wejścia rozumiem w przypadku "normalnych graczy" ale dziwi mnie że nikt z Dice Tower nie uwzględnił ZG w swojej top50 (mimo, że w recenzji się nią zachwycali)
@Pan_Szyneczka: Mam obie i są skrajnie różne IMHO. Eclipse to mimo wszystko gra ekonomiczna gdzie często opłacalne jest 'bunkrowanie się' Forbidden Stars premiuje agresje - walka jest zasadniczo w każdej turze. Jak się ma dużo czasu, to warto mieć obie, ja w Eclipse nie grałem ani razu od kiedy dostałem Forbidden Stars.