Mirki mam problem z freebsd. Zainstalowane na virtualboxie. Źle ustawiłem /boot/loader.conf System nie startuje. Jak moge edytować ten plik nie mając konsoli. Mam tylko kilka komend dostępnych typu more, ls Ewentualnie może da się z livecd?
@Philopolemus_Fronius: ja nie mam pojęcia jak to zrobić? nie da się jakoś z livecd freebsd którego instalowałem system zmienić ten plik? domyślnie w konosli livecd mam katalogi tego livecd. Jak przejść na dysk twardy. Użyłbym ee /boot/loader.conf
@pawelwykop: Nie wiem czy się da. Wiem za to, że w maszynie wirtualnej przed konfiguracją jakiejś newralgicznej opcji robi się migawkę systemu i jak pójdzie coś nie tak to można sobie przywrócić.
Owszem da sie. Podczas ekranu ladowania klikasz 2. na klawiaturze 2. Boot to single user mode (mozna takie cos zrobic tylko majac fizyczny dostep do komputera) po zaladowaniu klikasz enter i masz konsole trybu rescue nastepnie montujesz dyski
Ale chyba to bylo zaladowanie dysku instalacyjnego w trybie LiveCD i podmontowanie dysku/partycji do katalogu /mount wtedy sciezka do pliku /mount/*dysk*/boot/loader.conf
System nie startuje. Jak moge edytować ten plik nie mając konsoli.
Mam tylko kilka komend dostępnych typu more, ls
Ewentualnie może da się z livecd?
#freebsd #unix
nie da się jakoś z livecd freebsd którego instalowałem system zmienić ten plik? domyślnie w konosli livecd mam katalogi tego livecd. Jak przejść na dysk twardy. Użyłbym ee /boot/loader.conf
Owszem da sie. Podczas ekranu ladowania klikasz 2. na klawiaturze
2. Boot to single user mode(mozna takie cos zrobic tylko majac fizyczny dostep do komputera) po zaladowaniu klikasz enter i masz konsole tryburescuenastepnie montujesz dyski/mount/*dysk*/boot/loader.conf