Kolega z pracy w UK (Anglik) swoje urodziny zawsze organizowal w lokalnym pubie. W tym roku powiedzialem mu, a wez zrob cos innego, bilety po 30 funtow, dobry hotel po 50 za noc, zaszalej, wez ziomkow i polec do Polski. Klasycznie Krakow. Dla Jima to jak wyprawa do Afryki. Dla niego cywilizowana Europa konczy sie na Berlinie. Dalej juz tylko lasy, oranie koniem z plugiem i biale niedzwiedzie na ulicach. Pomysl sie przyjal. Wracaja za 4 dni. I pierwsze wyznania: Nie ogarniam, czemu tylu Polakow emigruje do UK. Myslalem, ze z biedy. A w Krakowie takie korki, ze w Anglii nie uswiadczysz. W korku stoi fura za fura, a kazda warta 3 lata pracy tutaj. Hotel z bajki, personel plynnie po angielsku, ludzie na recepcji nie mieli nawet problemu z jego wiejskim akcentem z poludniowego-zachodu (a bywa, ze ludzie w Szkocji kaza mu mowic wolniej, bo #!$%@? rozumieja i vice versa). Na ulicach mnostwo knajp, ludzie zajebiscie ubrani (Angole w swoich lachmanach sie chowaja), laski pachnace perfumami a nie mydlem w plynie, ceny zajebiste, pelno tych zoltych sklepow (Biedra), skrzynke browarow da sie kupic za godzine pracy, wypieki z piekarni naprzeciwko hotelu do teraz mu w brzuchu burcza, bo Hovisem da sie tylko golebie karmic, zajebista pizza kilka ulic za Rynkiem. Zamowili gdzies kawe, podali im po turecku z 4 lyzek i pol kilo cukru. Mieli odjazd jak po 7 red bullach. Poza tym - ulice czyste (w UK syf i smieci), sami biali ludzie na ulicach, co bylo szokiem, jezyk smieszny, ale sympatyczny - szzzzzz, czzzzzz, sluchali jak dobrej muzyki. Generalnie zachwyceni i wyjazd zycia. Wiec chyba Polska nie jest taka zla.
@profumo: Z perspektywy "bogatego" turysty to pewnie coś w rodzaju sielanki, ale niech może sobie pójdzie w trybie dalszego uświadamiania do pracy w polskiej fabryce, czy na budowie, jak u siebie i kupi te jaguary zalegające w korkach. Uda mu się kupić takie auto po 20... 30? ...40 latach?
@kooliber: byłem na weekend w Ełku, ceny wyższe lub porównywalne z wakacjami w Grecji. Pod Salonikami płaciliśmy ok 80 zł za obiad dla dwojga z winem. W Ełku też, tylko bez wina i #!$%@?.
@koral: Uuu... Myśle, że to juz bardzo indywidualna kwestia czy ktoś chce wydymać ludzi i szuka do tego okazji. Cóż tak było, jest i będzie - wszędzie, nawet w Watykanie. Nie kumam tego 3, 6 czy 9?
@laczka: To chyba długo w Londynie nie byłaś. To miasto (oprócz ścisłego centrum) to syf i brud. Tylko pieniądze dobre są w UK. Reszta jest do dupy. Zaczynając od pogody, poprzez brud i rasizm, a na słabym życiu społecznym kończąc. ¯\_(ツ)_/¯
@majkkali: byłam tylko na jeden dzien wiec wiadomka- centrum i jakieś największe atrakcje na szybko, ale prawda- Londyn to nie jest szczyt marzeń ani nigdy nie był na mojej liscie miast do zobaczenia
@profumo: Błąd poznawczy. Przyjechali tu jako klasa średnia. Zobaczyli troche ludzi w centrum. Nie wszystko złoto co się świeci. Jakość ubrań a ich wygląd też robi swoje. Niech zapyta tych ludzi ile mają oszczędności.... i czy stać ich na takie wypady i takie sponsorowanie znajomych... xD Polska fajna jak się tu wpada z zachodnimi zarobkami.
@koral: Szanuje, każdy ma prawo mieć swoje subiektywne zdanie. Mnie pod tym względem najbardziej nie podoba się Zakopane no i Karpacz, w którym zreszta sam doświadczyłem zwykłego naciągactwa; prosto z wędrówki (typowa trasa na Śnieżkę) wbijamy do jednej z knajp przy głównej ulicy, bierzemy szame golonkę do tego piwko; babka wciska jeszcze shota wiśniówki (najzwyklejszej lubelskiej) po chwili drugiego „co to dla takiego chłopa, jak Pan” po czym nas kasuje...
@niepoprawny_marzyciel: No patrz. Ja też tu jestem. Nie miałem problemów w Polsce. I mi się tu podoba. Ludzie w większości mili. Zarobki w stosunku do cen wyższe niż w Polsce. Jestem w stanie oszczędzić więcej miesięcznie niż zarabiałem w Polsce żyjąc na takim samym poziomie jak w Polsce. Myślę, że to zależy od tego gdzie trafisz.
Komentarz usunięty przez autora
@profumo: kwikłem ostro
3/10, 6/10, 9/10 - oceny dziewczyn
@interface: minimalna w UK to £7.50. Juniorzy zarobia jakies 11-13 na czysto.
£17/h to jest przy stawce £45000 rocznie, to jest stawka dla kogos z 3-4 letnim doswiadczeniem (zaleznie od technologii)
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora