Wpis z mikrobloga

Reżyser odcinka 7 orville musiał się inspirować odcinkiem Black Mirror "Nosedive", bo widać łudzące podobieństwo. Widać, po odcinku, że chciał nam coś przekazać. Humoru tutaj jak na lekarstwo, wszystko utrzymane jest w poważniejszym tonie niż zwykle, bo poważne są konsekwencje popadnięcia w niełaskę bezmyślnego tłumu. "Nowoczesne zlinczowanie", które odcinek obrazuje jest wyolbrzymionym problemem naszego społeczeństwa. To wszystko dzieje się u nas w skali mikro.
Zaczynam podejrzewać, że humor w tym serialu jest tylko dla zmyłki.
Odcinek polecam, bardzo star trekowy.
#startrek #orville #seriale
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@schizofrenik29: A mi ten odcinek przypominał po prostu "Rok 1984" Orwella, tyle że zamiast Wielkiego Brata mamy tłum, który śledzi każde nasz poczynanie i mówi nam jakie mamy intencje, jak mamy myśleć i jaka kara się nam należy za nieposłuszeństwo. Tak działa polityczna poprawność, w USA czarnucha nie można nazwać czarnuchem, a pedała pedałem, nie można ich krytykować, przestępstwa/choroby popełniane/rozsiewane przez nich są tuszowane, itd. itd.
  • Odpowiedz
o ile homoseksualiste można nazwać homoseksualista bo jest to neutralne to nazywanie kogoś pedałem ma znaczenie pejoratywne w naszym jezyku

@ImperiumCienia: Jakim cudem część rowerowa może mieć pejoratywne znaczenie? Nie znam innego przedmiotu codziennego użytku, o który ktoś miałby taki ból tyłka jak pedały (pun intended). W każdym razie to dowodzi mojej tezie, mała grupka osób powiedziała, że "faggot is inappropriate" i tyle, ale za to "gay", które oznacza "radość"
  • Odpowiedz
jak się można obrażać za nosacza sundajskiego, to można i za część rowerową

@Althorion: Po pierwsze to się nie obrażam, po prostu ignoruję antypolaków, którzy nie mają szacunku do rodaków. Po drugie jest istotna różnica między porównywaniem ludzi do małp (spróbuj tak zrobić z murzynami albo żydami na reddicie na przykład), a do jakichś (w tym kontekście abstrakcyjnych) przedmiotów. To tak jakby nazwać kogoś kalafiorem i ten by się obraził.
Bethesda_sucks - > jak się można obrażać za nosacza sundajskiego, to można i za część...

źródło: comment_XjvZCTi2iO7ytysZUy7ZjNvro2faMokx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bethesda_sucks: naprawdę próbujesz udowodnić, że obrażanie innych ludzi jest dopuszczalne, bo obraźliwe słowo wzięło się z języka ogólnego i oznaczało pierwotnie zwykły przedmiot? Język tak nie działa, wszystko zależy od kontekstu, a słowa mogą zmieniać swoje znaczenia i nabierać nowych. I tak w jednym kontekście i znaczeniu dane słowo może nie być obraźliwe, a w drugim może być bardzo. Z kalafiorem tak nie jest, z pedałem tak jest.

Istnieją słowa
  • Odpowiedz
@schizofrenik29: to wszystko dzieje się u nas na dużą skalę, tylko nie jest podłączone bezpośrednio do facebooka albo wypoku. I smaży mózgi społeczeństwa równie skutecznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Politycy robią szopki, ludzie lecą na szopki, rządzą ci którzy są lepsi medialnie, którzy mają lepszych spin doctorów.
Robienie pod publiczkę zastępuje konstruktywną dyskusję. Rządzą tematy zastępcze, a nie realne potrzeby społeczeństwa.

Media latają za każdym debilstwem aby tylko nabić
  • Odpowiedz
mała grupka osób powiedziała

@Bethesda_sucks: mała grupka osób, ledwie pół procenta ludności świata, powiedziała że nie można ich nazywać głupimi debilnymi pOLACZKAMI

ten lewacki świat oszalał
  • Odpowiedz