@Myszoskocznia: Miałem kiedyś LEDy w Audi 100, paliło jak fabryka wskazała 14l a tylko mi mrugali co chwilę długimi i miałem parę kontroli policyjnych właśnie z powodu świateł. Szkoda czasu i piniendzy na takie coś. Chyba, że miałbym fabryczne to już i tak bym używał.
@Myszoskocznia: któryś raz już widzę że piszecie panowie o paliwie. Dla mnie to totalna bzdura, chętnie przyjmę jakieś sensowne argumenty za tym, że faktycznie ssie więcej.
@TompsonzPolski Argument spalania jest z góry skazany na porażkę. Cześć ludzi instaluje ledy, ponieważ szkoda im lamp ksenonowych (nie wskazane jest używanie ich podczas krótkich odcinków, powinny się "rozgrzać")
@TompsonzPolski nie zawsze. Alternator przecież daje większe obciążenie na silnik przy większym poborze. Widać to przy delikatnym zawahaniu obrotów przy włączeniu ogrzewania tylnej szyby, lub klimy.
@NewEpisode akurat klima to włącza się sprężarka która obciąża mocno pewnie z 50x bardziej żre prądu. To są jakieś różnice IMO 1% żarówki a podjęcie różnice paliwa ok 5-10%
@TompsonzPolski: Odpal kiedyś auto na luzie i zobacz jak się zmieniają obroty w zależności od tego czy światła są włączone czy nie. A jeżeli chodzi o oszczędności to chyba jedynie właściciele samochodów z ksenonami mogą odczuć fakt że nie muszą tak często zmieniać podzespołów od oświetlenia
@NewEpisode @NewEpisode akurat klima to włącza się sprężarka która obciąża mocno pewnie z 50x bardziej żre prądu. To są jakieś różnice IMO 1% żarówki a podjęcie różnice paliwa ok 5-10%
W skrócie niestety ale to wykopowa legenda chyba z tym paliwem. Bardziej wydaje mi się że właściciele starych szrotow modduja sobie auta
@TompsonzPolski K---a aż się specjalnie pokusze o znalezienie dla Ciebie tego testu. Weź sobie głupi miernik napięcia i zmierz o ile spada na ledach a o ile na światłach
@NewEpisode po co to k---a lol. Poczytam później jo w robocie jestem. Jednakże jestem zdania że trzeba być mocno nie teges żeby sobie takie Ledy instalować. Wszystkie z netto czy innej biedry po 5 zł. Pewnie przebicia jakieś czy wymiana co 3 miesiące gratis. Peace
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
Dzięki temu oszczędzają 0.002l/100km
@tymc
Na jakimś serwisie samochodowym były porównania bodajże zwykłe żarówki vs ledy, wychodziło między 0,1-0,4L
W skrócie niestety ale to wykopowa legenda chyba z tym paliwem. Bardziej wydaje mi się że właściciele starych szrotow modduja sobie auta
Do tego dolicz mniejsze zużycie odbłyśników, rzadsza wymiana żarówek/żarników i mniejsze zużycie odbłyśników reflektorów.