Wpis z mikrobloga

Ogólnie jestem programistą. NET, w pracy zajmuje się wieloma rzeczami, trochę jestem i od frontu i od backendu, ale głównie zastanawia mnie w którym kierunku warto się rozwijać jeśli chodzi o aplikacje webowe. Do tej pory tworzylem w ASP. Net core plus do tego WebApi, no i wiadomo w widokach komunikacja do API przez Ajax'a. Pytanie, czy w dobie rozwijającego się np takiego Angulara, w przyszłości będzie się rezygnowało z aplikacji w ASP i wszystko będzie szło w kierunku samego WebApi w. Net'cie + angular, jak myślicie?

#programowanie #dotnet #csharp
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mrKuaku: ASP.net będzie zawsze funkcjonowało, bo po prostu taniej wychodzi taka jedna osobę zatrudnić niż dwie osobne od backendu i frontendu. W każdym razie jest to gdybanie, nigdy nie wiadomo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@KryptoMirek dlatego też się zastanawiam czy warto iść w takiego fullstacka aby potrafić tworzyć backend, API plus do tego nauczyć się Angulara zeby być bardziej uniwersalnym programistą
  • Odpowiedz
@mrKuaku: Biorąc pod uwagę że we froncie to co dziś jest nowością pół roku później jest już passe to myślę że klasyczne MVC dalej ma przyszłość, zwłaszcza w aplikacja intranetowych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pieczarrek: nie wiem po cholerę ma on tracić czas na angulara skoro jak zgaduje on docelowo jest .net developerem, a nie js dev. Samym mvc będzie mu łatwiej i przyjemniej. Kolejna rzecz to na cholerę budować Api skoro tylko strona będzie z niej korzystała? Chyba, ze kolega ma zamiar jeszcze mobilki obsłużyć
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@KryptoMirek

Co do Angulara to jeśli się mylę poprawcie mnie, aplikacja ASP net mvc działa po stronie serwera, natomiast Angular przerzuca te prace na stronę klienta, a na serwerze działa tylko jedna aplikacja zamiast dwóch.
  • Odpowiedz
@mrKuaku: generalnie frameworki pojawiają się i znikają i wbrew pozorom nie jest najważniejsze znać bardzo dobrze jakiegoś tam konkretnego frameworka. Ważniejsze jest wiedzieć na czym polega jedno czy drugie rozwiązanie, eksperymentować trochę bo to poszerza horyzonty. Dużo bardziej polecam znać wzorce, SOLID, potrafić zaprojektować coś fajnego, jakieś service busy, cloud. To są bardzo uniwersalne rozwiązania. A podstaw Angulara jak znasz podstawy js to nauczysz się w dwa wieczory. + kilka
  • Odpowiedz
@mrKuaku: angular przerzuca cześć pracy na stronę klienta - konkretnie to renderowanie kodu html. Na serwerze tak czy inaczej może stać jedna aplikacja, która serwuje albo jsony przez API albo konkretny już kod HTML - w zależności od potrzeby. Może być nawet tak, ze zależy to od klienta jaki kontent akceptuje.
  • Odpowiedz
@mrKuaku: wydajność w jakim kontekście? Jak szybko się strona załaduje? Jeśli masz ciężkie operacje to angular będzie fajniejszy pod tym względem, ze strona cała zostanie już wyświetlona, a dane będą się pobierały w tle (czyli dodasz jakiś loader żeby osoba wiedziała, ze coś się wczytuje), tylko ze to samo możesz zrobić ajaxem do mvc
  • Odpowiedz
@mrKuaku: wydajność to pojęcie względne. Aplikacje w angularze mogą mocno obciążyć przeglądarkę klienta na co nie masz wpływu. Na skalowanie server side oczywiście wpływ masz. Rzadko kiedy generowanie htmla jest tak ciężkie żeby rozważało się to w aspekcie wydajności serwera. Szczególnie w erze chmurowych rozwiązań gdzie można szybko skalować w poziomie. W większych systemach będziesz miał do czynienia z tymi technologiami na raz. Serwery między sobą tez komunikują się po
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@KryptoMirek do tej pory stosowałam podejście WebApi do operacji z danymi, a aplikacja ASP wiadomo do wyświetlania widoków, w widokach natomiast Ajaxowo pobieranie danych. W tym przypadku pracują dwie aplikacje na serwerze api+ASP, natomiast zamieniając ASP na Angulara więcej pracy jest przerzucane na stronę klienta i tym samym na serwerze pracuje tylko WebApi, dobrze to rozkminiłem ?
  • Odpowiedz