Wpis z mikrobloga

Szukając informacji na temat praw osób zatrzymanych lub wezwanych na przesłuchanie w Niemczech, znalazłem taką ciekawą informację która mnie zaskoczyła:

Czy mogę porozmawiać z adwokatem?

Jako podejrzany masz prawo w każdej chwili – także przed przesłuchaniem – do rozmowy z obrońcą na osobności lub w obecności tłumacza. Obrońca może być obecny podczas przesłuchania, jeśli jesteś przesłuchiwany przez prokuratora lub sąd. Jego obecność jest natomiast wykluczona podczas przesłuchania przez policję.

1) Czy dobrze mi się wydaje, że ten zakaz jest dość... niezwyczajny? Jeśli dobrze pamiętam, to w Polsce prawnik może uczestniczyć na każdym etapie postępowania, w tym podczas przesłuchania przez policję?

2) Szukając dalszych informacji, znalazłem takiego newsa na Bezprawniku

Europejski Trybunał Praw Człowieka w wyroku z 12 stycznia 2016 roku uznał, iż nieobecność obrońcy w czasie pierwszego przesłuchania przez policję w postępowaniu przygotowawczym sprawiła, iż całe postępowanie karne odbyło się z naruszeniem zasad rzetelnego procesu.

Prawo maltańskie, które nie przewidywało możliwości udziału obrońcy w postępowaniu przygotowawczym w ocenie Trybunału naruszało Konwencję o prawach człowieka.

Chodzi o sprawę Borg vs Malta 37537/13. Czy to oznacza, że każdy wyrok skazujący, który zapadł w Niemczech, będzie z dużym prawdopodobieństwem uznany przez ETPC za zapadły z "naruszeniem zasad rzetelnego procesu" (jeśli oczywiście skazany pójdzie z tym do ETPC)?

#prawo #policja #pytaniedoeksperta #pytanie
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wolodia: faktycznie dziwne, ale:

W toku całego dochodzenia masz prawo do adwokata.

oraz

Jeśli zostałeś wezwany na przesłuchanie (Vernehmung) przez prokuraturę lub sąd, musisz się na nim stawić. W razie niestawiennictwa prokurator lub sąd może zarządzić przymusowe doprowadzenie cię
  • Odpowiedz