Wpis z mikrobloga

Mirki od #keyboard i #pianino polećcie proszę jakieś tutoriale, strony, czy nawet książki na początek przygody z tym instrumentem.
Przejrzałem te tagi prawie rok wstecz i nic konkretnego nie znalazłem. W necie od groma filmów i niby poradników, ale wiadomo, że wiele z nich, to pewnie szajs a przekopywanie się przez to wszystko to koszmar.
Poziom właściwie od zera. Chciałbym uniknąć programów typu Synthesia, bo wyrycie się na blachę i granie utowrów mechanicznie (choć w tej chwili nawet to poza zasięgiem) to nie jest to o co mi chodzi.
Bardziej szukam ścieżki, gdzie uczysz się też trochę teorii i zanim przejdzie się do grania nawet prostych utworów jedną ręką, to są jakieś ćwiczenia po prostu na wyćwiczenie palców żeby przejścia były płynne, na granie z nut itp. Są jakieś oktawy, akordy itd. itp. ale szukam miejsca gdzie to wszystko jest "spięte" w jakiś sensowny kurs.
Polecicie jakieś szkolenia online, czy poradniki?

#muzyka
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KosmoK: Tak, bez nauczyciela. Na tyle, na ile tak się da.
Nauczycielem ma być własnie Pan, czy Pani na filmie. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Wiadomo, że nie spojrzy na ręce i nie powie co można by poprawić, ale z nauką teorii i prostymi ćwiczeniami nie powinno być problemu.
Nuty umiem czytać na tyle, an ile można się tego nauczyć w ciągu wieczora heh ale wiem, że
  • Odpowiedz
@max1983: Jestem sceptyczna bo ja zaczęłam się uczyć grać w wieku 8 lat z nauczycielem. Wydaje mi się, że prościej z książek a nie filmów. Najpierw naucz się jaka nuta odpowiada jakiemu dźwiękowi (jako dziecko podpisałam całą pięciolinie C D E F, C1 D1 na wyższe i C# F# na "czarne klawisze" i tak samo podpisałam klawiaturę). Potem kazdy utwór też podpisujesz, grasz osobno lewą, osobno prawą i potem łączysz.
  • Odpowiedz
@KosmoK: Czemu jesteś sceptyczna? Wiem, że nie mam 5 lat i raczej nie zostanę już Chopinem, ale nie to jest moim celem ( ͡º ͜ʖ͡º) W internetach pełno przykładów samouków, którzy całkiem fajnie grają.
Ja chciałbym się po prostu nauczyć grać na tyle, żeby umieć brzdękać prostsze utwory. Nie chodzi mi jednak i wyrycie się kilku na blachę.
  • Odpowiedz