Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z routerem od Netii? Mam taki problem: 1 router, dwa komputery. Oba posiadają zainstalowanego Apache pracującego na porcie 80. Czy da się zrobić tak (jak na każdym poprzednim routerze), że wejście z zewnątrz na port 80 przekierowuje ruch na komputer1:80 a wejście na port 81 przekierowuje na komputer2:80?

#netia #router
  • 18
  • Odpowiedz
@Ap2OAxExHamg8qlzUgsfcReovkvSdSvnTMT - potrafię przekierować port, po prostu nie mam pojęcia, jak przekierować na tym cholernym routerze dwa różne porty zewnętrzne na jeden wewnętrzny.

@Wakacje2k17 no, próbuję, ale otrzymuję komunikat:

Porty usługi KomputerA kolidują z istniejącą regułą przekierowania portów dla usługi KomputerB
  • Odpowiedz
@sorhu: no... Nie do końca bym powiedział. Zawsze jechałem na swoim sprzęcie, który teraz siedzi w szafie i się kurzy. Wraz z netem od Netii dostajesz ich czarny modemo router, którego musisz używać. Nie dostajesz już nawet loginu i hasła. Po prostu przychodzi człowiek z Netii, zabiera stary modem i wymienia na to ustrojstwo.

@Ap2OAxExHamg8qlzUgsfcReovkvSdSvnTMT jak wyżej.
  • Odpowiedz
  • 1
@marusz

Nie dostajesz już nawet loginu i hasła.

No i tu jest problem. Ja tam lubię mieć kontrolę nad moim internetem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@carlo497: ok, więc w sytuacji kryzysowej podłączę sobie drugie urządzenie. Pytanie nadal pozostaje aktualne, bo jestem pewien, że ten router to potrafi, tylko ja nie potrafię tego skonfigurować.

Owszem, mogę zmienić port Apache na jednym z komputerów na 81 i przekierować 81 -> 81. Ale to nieładnie będzie wyglądać :P
  • Odpowiedz