Wpis z mikrobloga

#szukamlaptopa <- tutaj się pyta o coś godnego polecenia? Sobota wieczór to chyba idealny moment, by spotkać tu samych speców :)

Szukam jakiegoś relatywnie lekkiego notebooka do pracy. Dużo pisania, czytania, dużo przeglądania www, bez grania.
W dobrym tonie jest powiedzieć czego konkretnie się szuka, to może wymienię:

- matryca 13-15 cali, matowa
- wygodna klawiatura do efektywnej pracy z tekstem (fajnie jakby nie było clusterfucka przy home/pgup/pgdn/del) i przycisku -- power obok (kto to projektuje?!)
- długi czas pracy na baterii - min 6h, najlepiej 8 i więcej (mile widziana wyjmowalna bateria, ale nie obowiązkowe)
- grafika zintegrowana wystarczy, ale fajnie jakby od czasu do czasu można było zobaczyć materiał na YT bez przycięć
- dysk duży nie musi być, ale koniecze szybki także ssd 128/256. Hybrydowe mnie średnio interesują, ale jak będzie to ok
- slot na karte sim mile widziany
- fajnie jakby miał wygodnego touchpada obsługującego wszystkie gesty
- solidne wykonanie chce każdy. Rzucać nim nie zamierzam, ale nie chcę się martwić o narzędzie pracy, zwłaszcza, że będę - go trzymał często na kolanach, a nie na biurku.
- fajnie jakby był całkiem cool - w sensie chłodny i nie gotował mi jajek
- cena 3-4k (bliżej dolnej granicy)
- gwarancja

z góry dziękuję za wszelkie rekomendacje :)

#komputery #laptopy
  • 3
@rukh: Niestety mnie nie urządza :(

Matryca za szybką, więc jej matowatość nie spełnia funkcji jaką jest rozpraszanie odbitego światła
przycisk power zaraz obok delete i backspace :/
brak slotu sim - to mogę przeboleć i robić hotspota wifi z telefonu
podobno się mocno grzeje - ale to chyba przy obciążeniu tylko
brak gwarancji!

no i ładowarka pewnie na gniazdko chińskie - adaptery to lipa

śliczny jest i kupiłbym sobie do