Aktywne Wpisy
Zielonykubek +15
Poproszę o jakieś szczere skuteczne rady jak zdobyć serce takiej dziewczyny? Prosiłbym bez żartów
#podrywajzwykopem #ladnapani
#podrywajzwykopem #ladnapani
qew12 +163
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Dyskusja!
Wiele osób gra do dziś w starsze erpegi. Widać to na wyraźnie na mirko.
Tag Fallout jest bardzo popularny, co rusz ktoś daje szansę dwóm pierwszym częściom.
Tag Gothic ma się świetnie i w dwie pierwsze części grają kolejne pokolenia.
Gry Troiki cieszą się sporą popularnością.
Planescape: Torment i pierwszy Deus Ex są często wymieniane jako klasyki i sporo osób wraca do nich.
Oba Baldury i gry Bioware, Morrowind, Might and Magic VI, Wizardry 8...
... no właśnie. Mój wpis o Wizardry 8 był bardzo popularny, ale niewiele osób wspominało o poprzednich, dużo starszych częściach. Wiele osób darzy sentymentem Morrowinda, ale o Dagerfallu już niewiele się słyszy. Tak samo o poprzednich odsłonach serii M&M przed szóstką.
A gdzie stare Ultimy? Gdzie gry Gold Box? Gdzie stare Wizardry? Darklands - fantastyczna gra rpg, klasyk w swoim gatunku. Jednak nie słyszy się o niej wiele, nie ma nawet swojego tagu. Taki los spotkał wiele klasyków gatunku. Owszem, czasem jakaś gra się wybije, jak Betrayal at Krondor. Jednak dopiero tak od 1997 roku gry z tego gatunku stały się tak bardzo popularne, że rozmawia się o nich często do dziś.
A tak w ogóle to chciałem zwrócić uwagę, że mamy już nowe tło na tagu #crpg :P
Dodam jeszcze tagi #staregry i #retrogaming
@Lisaros: Dagerfalla darze duzo wiekszym sentymentem niz Morrowinda :P
@Lisaros: dziwisz się? W to się grać nie dało, tak się sypał. I to zaraz po premierze, a co dopiero teraz, na nowych maszynach. Rozmiar świata to nie wszystko.
A tak serio, grafika na pewno ma duży wpływ (choćby czcionka, która na dzisiejszych olbrzymich monitorach LCD jest często niewyraźna, a i technologia CRT->LCD ma duże znaczenie), poza tym uprzedzenie ("coś tak starego
@Bethesda_sucks: w sumie coś w tym jest. Starsze gry miały o wiele mniejszą rozdzielczość, zwykle 320x240, tymczasem Diablo 1 i Fallout 1 miały już wyraźnie większą - 640x480, plus mody. Jednak czy sama grafika aż tyle znaczy?
@Bethesda_sucks: albo nie ma czasu. Albo nie lubi. Albo, tak jak ja, woli gry przechodzić w (pseudo)ironmanie, bez wczytywania save’ów.
Jak byłem dzieciakiem, to miałem czas na przechodzenie gier metodą prób i błędów. Ale jak kilka lat temu po raz pierwszy zabrałem się za drugiego System Shocka (w jedynkę grałem dużo wcześniej, ale mi się nie podobała) i pograwszy w niego przez tydzień (po godzinie dziennie, bo tyle miałem czasu) się zorientowałem, że broń energetyczną to sobie mogę w buty wsadzić, to dałem sobie spokój. Nie chciało mi się robić jeszcze raz tego
@Althorion: Dla mnie to jest masochizm, w takie rzeczy można się bawić jak grę zna się na wylot i szuka się dalszych wyzwań, a nie przy pierwszym podejściu :D. Poza tym to strata czasu (którego jak piszesz masz niewiele), bo nie wierzę, że nie musiałbyś robić restartu co chwilę.
Z innej beczki, sprawdziłem jak tag wyglądałby z moim
Robię czasem kursy online i uwielbiam ten efekt,
@Kikuchiyo:
Gram teraz trochę w Sunless Sea i w roglalikowym trybie ta gra wywołała u mnie fajne emocje. Pochowałem w morzu kilku kapitanów bez żalu. Po przełączeniu w tryb z
@Althorion: Jakoś mnie to triggeruje (uruchamia), że zgadzasz się z Bethesdą ( ͡° ͜ʖ ͡°).