Wpis z mikrobloga

@Bethesda_sucks: dzięki :) dobre na początek, ale przerobienie tego to tak jeden dzień nauki. A chodzi mi o bardziej zaawansowane układy równań różniczkowych, modelowanie, metody numeryczne. Szukam kursu na ok 2-3 miesiące nauki, zanim nabiorę wystarczającej biegłości.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Po angielsku pewnie byś cos znalazł, ale to trzeba trochę poszukać. Na MIT masz np. kurs, ale z tego co widzę (przynajmniej pierwszy lepszy który wziąłem) też jest raczej z podstawami (za to jest trochę przykładów):

https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-094-introduction-to-matlab-january-iap-2010/assignments/

Caltecha chyba nawet lepszy:
http://www.its.caltech.edu/~achern/notes/MatlabLectureNote.pdf (str. 77)
  • Odpowiedz
@adgebworthy: U mnie ludzie, którzy od 5 lat prowadzą badania w matlabie, mają nieraz potężne rozkminy jak coś zrobić dobrze i efektywnie, żeby obliczenia nie trwały za każdym razem dwa tygodnie, a potem jeszcze skutecznie przeanalizować kilkaset GB danych :)

@Bethesda_sucks: dzięki, ale widzę, że to też taka elementarna matematyka. Pogmeram sobie w necie dalej, ale pewnie okaże się, że jest jak mówicie - kursów brak, trzeba się
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Matlab jest w wielu językach. Jest w C, może ciut C++, Fortranie (biblioteki numeryczne) w Javie i może JS się też coś znajdzie.

Jeśli potrzebujesz napisać coś szybkiego i współpracującego z Matlabem wtedy piszez .mex. Kod w C/C++ lub Fortranie.
  • Odpowiedz
@Okcydent: W wielu? Tzn. poszczególne moduły, toolboxy są w różnych językach?

O, dzięki za info o mex. Kurczę, właśnie takich rzeczy mi brakuje. Żeby był jakiś tutorial, który powiedziałby co można zrobić. Szczegóły sobie w helpie doczytam, ale liczyłem na to, że znajdę kurs, dzięki któremu nabiorę pewnej wiedzy o możliwościach pakietu.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Oj chłopie. Szkoda, że mało piszę a tak mało ludzi potrzebuje. Generalnie jeszcze rok temu to czułem jakbym mógł szkolić ludzi. Teraz mogę coś podpowiedzieć.

Generalnie Matlab ma swój własny język w którym piszesz i wykonujesz skrypty jako m-file i p-file (te są zaszyfrowane). Poza tym istnieje simulink - potężne narzędzie do symulacji układów (i wiele więcej). No i jest jeszcze trochę poleceń w języku Matlaba nieudokumentowanych, używanych tylko przez
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Bo choć zwykle słabo obciążają pamięć to są zabójczo nisko wydajne. Kompilator just-in-time trochę może pomóc, ale raczej nie. Po prostu kompilator zużywa na nie sporo mocy sprawdzając czy przypadkiem nie wyszedłeś poza zakres itp itd. Przykłady:

Przesunięcie i dostawienie nowego elementu na koniec wektora:

A = rand(500,1);
b
  • Odpowiedz