Wpis z mikrobloga

#hydraulika Mirki, pomocy.
Mam baterię umywalkową Hansgrohe Talis S, potrzebuje wymienić wężyki na nowe. Udało mi się częściowo rozmontować baterię, udało mi się wyciągnąć głowicę, ale nie udaje mi się wyciągnąć tego, co na rysunku jest oznaczone 98750000 - 98186000.
Jakiekolwiek protips jak to zrobić?
u.....8 - #hydraulika Mirki, pomocy.
Mam baterię umywalkową Hansgrohe Talis S, potrz...

źródło: comment_84zbiNk3TOBrNUPOPhLJ92rve9V6FUPK.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@strikingsurface: Nie da rady. Klucz wchodzi od góry pod kątem 75-80 stopni, może i by coś złapał gdyby nie zgrubienie na krawędzi tego bagnetu i wężyka w plecionce. :-(
Wiem, że jak będę wkładał to długie. Najpierw musze wyciągnąć te co są bez uszkodzenia baterii.
  • Odpowiedz
@strikingsurface: znalazłem to: http://pro.hansgrohe.pl/4517.htm

W jaki sposób można zdemontować węże przykręcane, które zostały za mocno przykręcone do zestawu podstawowego?

Węże przykręcane zostały przykręcone od dołu do zestawu podstawowego armatury ręcznie z niskim momentem dociągającym. Jeżeli węży nie można podczas demontażu odkręcić ręcznie, istnieje możliwość wprowadzenia np. drutu spawalniczego. Dzięki drutowi spawalniczemu wąż nie może się obracać, co ułatwia jego demontaż. Wymontować teraz wąż wraz z drutem spawalniczym.

no to wielce
  • Odpowiedz
@uhu8: jeśli od góry baterii widzisz krućce wężykóww, a otwory w adapterze mają odpowiednią średnicę, to ja bym jeszcze spróbował wsadzić od góry płaski śrubokręt, i zaklinować go w wężyku - może w ten sposób da się odkręcić.
  • Odpowiedz
@strikingsurface: Jeszcze raz dzięki za zaangazowanie.
Znalazłem w końcu instrukcję serwisową. Tej blaszki teoretycznie się nie wyjmuje, tylko adapter głowicy wysuwa do góry. Rano potraktuję wd40 i zobaczymy, może jednak wyjdzie.
A węzyk się kręci, bo on nie ma gwintu tylko potrójną uszczelkę na bagnecie.
  • Odpowiedz