Wpis z mikrobloga

Kuriozum jakieś.
Wreszcie po latach postanowiłem zabrać się za wyrobienie prawa jazdy. Wchodzę na odpowiednia stronę na bip'ie i widzę: Już dziś załatw sprawę elektronicznie!
O razu pojawił się uśmiech na twarzy - „Dziś może drugi raz w życiu przyda mi się do czegoś ePUAP. Jakie to piękne, gdy urzędy wychodzą nam na przeciw…”
Zarejestrowałem się e serwisie www.esp.pwpw.pl, gdzie powitała mnie na wstępie taka miła pani ze stocka. Wypełniam wniosek, wstawiam jako załącznik zdjęcie, orzeczenie lekarskie, zaznaczam kilkanaście checkboxów i szczęśliwy czekam na rozpoczęcie przygody.
Po kilku minutach dostaję maila, chwilę potem SMS'a. Podniecenie rośnie. Czy już za mną pierwszy krok do tego, aby zasiąść za kierownicą kochanej Almery (nie mniej kochana Żona jest na razie moim kierowcą). Niestety Zonk.

Szanowny użytkowniku,\r\nPrzesłany elektronicznie wniosek w sprawie wydanie Prawa Jazdy został skierowany do Ciebie w celu uzupełnienia. Zaloguj się na stronie www.esp.pwpw.pl i sprawdź jakich informacji brakuje w Twoim wniosku.

No to sprawdzam. Nic. Status wniosku - weryfikacja. No to czekam. Przestaję czekać. Zgłaszam bug na infolinię. Dostaję maila, że przekazano sprawę. Po godzinie odświeżam stronę, a tam... Zobaczcie #!$%@? sami.

Po to się tworzy zajebiste drogie systemy państwowe, po to kupuje się zdjęcia ładnej pani ze stocka, rozpisuje konkursy, żeby na końcu napisać: dziękujemy bardzo, zapraszamy do urzędu. Niedasie.
Nosz kura!

#urzedypanstwowe #prawojazdy #motoryzacja #epuap
Gprre - Kuriozum jakieś.
Wreszcie po latach postanowiłem zabrać się za wyrobienie pr...

źródło: comment_PQqRKxF1jHiXlnmDbf1TJ0D9RojdMfAP.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@Howwi: A czymżesz jest ePUAP. Skoro dają możliwość podpisywania dokumentu profilem zaufanym to niech nie piszą, że nie ma podpisu. To raz.
Dwa - jeśli dopuszcza się elektroniczną rejestrację kandydatów na kierowców i wymaga się przyniesienia papierowego dokumentu, to po co cały cyrk. Gwoli ścisłości - niezależnie drugi egzemplarz przekazuje do urzędu przychodnia medycyny pracy, więc mogą zweryfikować poprawność skanu.
@Howwi, chyba nie jesteś w temacie;)
  • Odpowiedz
w COI

@PlasmaCake: To jak to jest, że jest jak jest?
Nie żebym Ciebie akurat podejrzewał o niekompetencję. Ten scenariusz co powyżej powinien wyjść jeszcze przed przygotowaniem projektu na etapie zamówienia publicznego...
  • Odpowiedz
@Howwi: Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje dodatkowych wyjaśnień:
– wniosek został podpisany profilem zaufanym
– orzeczenie lekarskie jest zawsze wymagane przy zakładaniu Profilu Kandydata na Kierowcę. Nie uwzględnienie tego elementu w serwisie służącym przede wszystkim do wnioskowania o Prawo Jazdy czyni ten serwis nieużytecznym w sporej części funkcjonalności prezentowanej na stronie. Czyli ktoś wziął dużo naszych polskich złotych, za coś czego nie da się używać.
  • Odpowiedz
@Howwi: tak:)
zadałem pani z pomocy technicznej pytanie jak skorzystać z możliwości wnioskowania online na ich stronie. Zobacze co odpisze.
  • Odpowiedz
@Gprre: problem jest na poziomie komunikacji, połączenie wszystkich elementów tak wielkiego systemu jakim jest CEPIK 2.0 jest dość problematyczne, na przeszkodzie stoją zmieniające się ustawy, rozproszenie zespołów developerskich, analitycznych i testerskich po całym kraju, zmieniające się zasoby ludzkie itp. problemy mnożą się same :)
  • Odpowiedz
Muszę jednak wszystkich przeprosić. Rzeczywiście bóldupiłem.

Dostałem dzisiaj odpowiedź od pani z obsługi technicznej portalu:
"Poniższe pytania należy skierować do Urzędu, do którego wpłynął wniosek, ponieważ wszelkie komentarze pojawiające się na stronie są komentarzami Urzędu, weryfikującego dokumenty."
W tym samym momencie (sic!) zadzwonił do mnie sympatyczny urzędnik z Urzędu Miejskiego i poinformował mnie jak to zrobić w okienku. Ewentualnie jak złożyć wniosek online i donieść oryginalne dokumenty do okienka (tego samego, gdzie
  • Odpowiedz