Wpis z mikrobloga

Mirki, wypowiedzcie się bo mnie i moich znajomych nakłoniła taka sentencja.
#anlkieta #alkohol #alkoholizm #piwo

co do ankiety chodzi oto jeśli np. jesteś kierowcą albo coś, to nie pijesz i nie masz z tym problemu
(czyli. wracasz do domu z roboty i jesteś ściorany jak świnia i ZAWSZE masz ochotę na tego browca na dobranoc
lub jeśli np. ktoś poprosi Cie żebyś robił za kierowcę, nawet po robocie, to nie masz problemu z tym żeby nie pić)

Czy picie jednego/dwóch piw dziennie to alkoholizm?

• Tak 54.7% (29)
  • Nie 45.3% (24)

Oddanych głosów: 53

• 28
@OsaOskarPL: nie rozumiem xD mnie moga sprawdzic na e\wesjciu do proacbazy, wiec jak mam nastepnego dnia isc do pracy to nawet piwa nie wyppije, a jak mam wolne to albo pije albo nie, zalezy czy mam chec.
@bajbuss alkoholizm jest też wtedy, gdy za pomocą alkoholu łagodzi się stres, depresję i tak dalej. To nie musi być na zasadzie, że się musi. To może być tak, że po powrocie z pracy pierwsze co, to zaraz po zdjęciu butów piwko z lodówki albo kieliszek czegoś mocnego. I dopiero po tym zaczyna się dalsze normalne funkcjonowanie. To też jest alkoholizm. Alkoholik to nie jest tylko zarzygany obdartus. Nie trzeba mieć kilkudniowych
@whiteglove: nie napisalas kiedy picie nie jeste alkohilizmem. Bo z Twojego wpisuu wynika ze kazde picie o oznaka alkoholizmu. Nie odbieraj tego jako atak - jestem ciekaw kiedy wg Ciebie picie nie jest oznaką choroby.

Ja sam u siebie widze oznaki alkoholizmu (moim zdaniem) więc jestem ciekaw Twojego zdania
@OsaOskarPL: ja np pije bo wtedy mi się włącza inny poziom percepcji xD Na przykład lubie posłuchac muzyki pod wpływem bo wtedy inaczej ja odbieram (tak jak przez sen, ale to inna historia:))
@bajbuss dokładnie, bo napisałam kiedy jest ;) a kiedy nie jest - to chyba oczywiste, a jeśli nie potrafisz tego odróżnić, to znaczy że już masz problem.
Odpowiedz sobie na proste pytanie, po co pijesz alkohol, jakie emocje to w tobie wyzwala i w jakich sytuacjach pijesz najczęściej?
Człowiekowi nieuzależnionemu alkohol jest obojętny. Nie będzie krążył wokół stoiska z alkoholami na zakupach, gdy ma alkohol w domu to może on tam stać
@OsaOskarPL a może po prostu picie w wykonaniu dziewczyn jest gorzej widziane :P a faceci nie mają oporów, więc więcej piją i łatwiej się uzależniają i nie jest to też źle odbierane przez społeczeństwo. Codziennie piwko w wykonaniu mężczyzny to normalka, kobiety - patologia. Nie jest tak? ;)