Wpis z mikrobloga

zastąpiono TSami, podobno ze względu na "problematyczny charakter"

@DerMirker: To jak to w ogóle jeździło, jak miało być gorsze od TS-ów? xD W Olkuszu jest mechanik (spec od Alf, Fiatów i Lancii), który ma 146 - może takich ludzi warto popytać, bo alfaholicy jeżdżący bardziej współczesnymi autami zdecydowanie preferują JTD/JTDm i Busso.
  • Odpowiedz
współczesnymi autami zdecydowanie preferują JTD/JTDm i Busso.

@Funky666: JTD ten sam. Przez lata tylko delikatnie modyfikowany. Jednostka prosta, niezawodna i łatwa w obsłudze. Poza V6 altowe benzyniak i niestety nie są najfajniejsze.
  • Odpowiedz
@StrucelRTFSC: Tylko że diesle z tamtych lat to dla mnie wielka niewiadoma - może benzyniaki były jeszcze na tyle proste konstrukcyjne, że dzisiaj ktoś umie to utrzymać przy życiu? Ciężko stwierdzić :/

@Potezny_Bolduper: Nie odstają chyba od swojej klasy, ale to jednak współczesne, dość wysilone silniki. Słyszałem, że turbo bardzo nie lubi w nich niedbałych kierowców i potrafi #!$%@?ąć kilka razy w ciągu paru lat jeżdżenia. Już chyba 2.2 były
  • Odpowiedz
O Alfie 146:

Jeżeli chodzi o motory benzynowe to znacznie mniej problemów sprawiają jednostki typu R4 niż przeciwsobne, w których często dochodzi do uszkodzenia pompy oleju przez co silnik narażony jest na zatarcie. Najlepszymi propozycjami wydają się być warianty 1,4 i 1,6. Radzimy natomiast unikać silników o pojemnościach 1,8 i 2,0 litra, w których dochodzi do zacierania się panewek. Niestety musimy pamiętać o tym, że wszystkie rzędowe jednostki benzynowe zostały wyposażone w
  • Odpowiedz
@Funky666: owszem jednak nadal jest to alfowski silnik o ktorych rozmawiamy. Nie jest jednastka o tyle wysiloną co po prostu zrobioną do swojej wytrzymałości. Kiedyś silniki byly robione z dużą wartością ewentualnego błędu dlatego tez byly ciężkie i słabe. Moze nie grzeszą wytrzymałością jednak to tez poniekad wina "ekologii" powiedz mi ktory silnik nie posiada w swoim opisie "moze dojsc do uszkodzenia tego tego i tamtego" jednak czy to gwarantuje ,ze
  • Odpowiedz
Tylko że diesle z tamtych lat to dla mnie wielka niewiadoma - może benzyniaki były jeszcze na tyle proste konstrukcyjne, że dzisiaj ktoś umie to utrzymać przy życiu? Ciężko stwierdzić :/

@Funky666: Al jak pisałem - ktoś, kto ogarnie jtd ze 159 tak samo ogarnie jtd ze 145/146. To właściwie ten sam silnik. A wierz mi, że znaleźć speca od twin smarka czy boxera to już sztuka.
  • Odpowiedz
@DerMirker boksery są zajebiste jeżeli lubisz majsterkować. One już podchodzą powoli pod żółte blachy, fajne silniki ale na daily to z czystym sumieniem nie mógłbym polecic. Największy problem to tak naprawdę części do boksera, bo nie ma ich już nawet na szrotach.
Poszukaj na Mirka który składa 145 1.7 16v czyli z najmocniejszym bokserem.
  • Odpowiedz
@Funky666 JTD czy tym bardziej stare 1.9TD są proste jak budowa cepa(mają tylko wysokociśnieniow wtrysk), czego nie można powiedzieć o starych benzynowkach alfy. Dwa walki, zmienne fazy rozrządu, ruchome kolektory, słynne dwie swiece, pływające koła na rozrządzie. To trzeba lubić.
  • Odpowiedz
@DerMirker: boksery są zajebiste - świetnie brzmią i miały dość dużą moc w stosunku do pojemności, dodatkowo obniżając środek ciężkości. Pompa oleju to pikuś bo się wymienia na dobrej firmy i wszystko hula. Wadą jest to, że są super skomplikowane w serwisie. Wszystkiego prawie masz razy dwa. Poniżej masz zdjęcie takiego boksera - wyobraź sobie wymianę pasków rozrządu (z uwzględnieniem dostępu do silnika który jest po prostu żaden - czyli do
ArpeggiaVibration - @DerMirker: boksery są zajebiste - świetnie brzmią i miały dość d...

źródło: comment_L99ekFaqm6Z2NQehwQUxNQwQOHg0vRph.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ArpeggiaVibration: wielkie dzięki za tak szczegółowy opis. Nie zdawałem sobie sprawy ze skomplikowania mechanicznego tego samochodu, o wiele przewyższa moje umiejętności. Wprawdzie egzemplarz, który chciałbym kupić wygląda wyjątkowo ładnie i jest w jednych rękach od wielu lat, to jakakolwiek konieczność naprawy zrujnowałaby mnie nerwowo i finansowo. Także chyba sobie jednak odpuszczę ten temat. To tylko silnik 1.6, gdyby to było 1.7, to może i bym się skusił, bo to lepszy
  • Odpowiedz