Wpis z mikrobloga

hejka ludziska od #excel pomóżta w prostej sprawie... mam wiersze pionowo
1,
2,
3,
4,
5
etc

I Chodzi żeby mega szybko jak się kursorem zaznaczy to wszystko i na dole jest pokazana suma kolumny E = "15" żeby samo wyskakiwało z boku po prawej stronie ta suma "15" zeby isc dalej z nastpnymi

A nie samemu wpisasywc na kazdym zsumowaniu to wszystko recznie :-(

CZYLI bardzo prozaiczna rzecz żeby nie wpisywać zawsze tych "15" a tylko znaznaczyc i samo żeby sie wpisywało

#internet #polska
  • 19
@j777:
1) zaznacz interesujący Cię zakres (plus jedna komórka poniżej danych)
2) F5 -> Specjalne-> Puste
3) w menu Narzędzia główne w części Edytowanie kliknij Autosumowanie
W tym miejscu powinieneś dostać odpowiednie sumy w pustych komórkach. Trzeba je przenieść w bok, więc:
4) skopiuj cały zakres do kolumny obok
5) ctrl+H i zamień literę nowej kolumny na literę źródłowej kolumny (np. jeśli skopiowałeś z A do B, to zamień B
@DwaNiedzwiedzie: mam prośbę: przeczytałem po dwa razy wszystkie wpisy w wątku i nadal nie wiem kompletnie o co chodzi:). Skoro Ty zrozumiałeś i nawet podałeś rozwiązanie, to może pomożesz mi pojąć co konkretnie chce osiągnąć OP?
@DwaNiedzwiedzie: też tak na początku myślałem, ale popatrz na 2 cytaty:

zawsze zostaje jeszcze =SUMA(A:A)

tak ale to za wolno jest i za duzo klikania, a ctr idzie bardzo szybko, tylko sa błędy z uwagi na wielkość wierszy łatwo o pomyłkę

I za cholerę nie mogę tego pojąć...
@brak_nicku: Mnie bardziej intryguje, jak to tablicową ugryźć :) Doszedłem już do takiego potwora:

{=SUMA(ADR.POŚR("a"&MIN.K(JEŻELI(A1:A20="";WIERSZ(A1:A20));WIERSZ(A1:A20))&":a"&MIN.K(JEŻELI(A1:A20="";WIERSZ(A1:A20));WIERSZ(A1:A20)+1)))}

Ino raz, że nie sumuje pierwszego przedziału, a dwa, że podaje sumy jedna pod drugą. Później wpadłem na alternatywę rozpisaną w poprzednim poście i chyba temat porzucę :)
@DwaNiedzwiedzie: ja też chwilę myślałem nad tym patrzyłem na to co podałeś, na najpierw bym skopiował kolumnę i potem działał tak jak podałeś na kopii, odpada 7. krok:) nad samą formułą w B się nie zastanawiałem, ale może...
PS patrząc na Twoją formułę to od razu włącza mi się lampka: nie używać nigdy ADR.POŚR i PRZESUNIĘCIE. Bardzo rzadko są wymagane - można je zastąpić innymi formułami, a w dużym arkuszu mogą
@DwaNiedzwiedzie: kiedyś sporo pracowałem zawodowo z Excelem, najpierw było rzemiosło i nauka, potem po kolei uczyłem się co raz lepszych rozwiązań. Z czasem nauczyłem się jak optymalizować zarówno formuły jak i kod VBA. Teraz już wykorzystuję Excela tylko jako zaawansowany kalkulator przy innych zadaniach, ale nadal traktuję Excela jako hobby w poszukiwaniu tej "magii", o której piszesz. Wg mnie najlepsza strona dla kogoś kto chce poznać magię excela jest tu: https://excelxor.com/