Wpis z mikrobloga

Dobry! Mam 4200 zł na trzy urządzenia - laptop, telefon i konsola do gier. Nie mam aktualnie monitora zewętrznego, ani też w miarę spoko telewizora - więc interesuje mnie granie poprzez "streaming" laptop -> konsola (z tego co wiem, tutaj lepiej radzi sobie #xboxone). Jeżeli chodzi o konsolę to liczę tutaj jakieś 700-800 zł (tylko używka wchodzi w grę). Zostaje mi ok. 3400 zł na telefon i laptop. Zajmuję się #webdev (głównie #frontend), więc do tego szukam laptopa (żadnych gier - streaming only). Musi uciągnąć Spotify, Chrome z 30 kartami, jakiś edytor, IDE i maszynę wirtualną w tym samym czasie (w tej chwili Samsung R580, który dodatkowo się przegrzewa - działa naprawdę słabo). Liczę także na dobrą baterię, nie chcę karty graficznej dedykowanej, bo to się wyklucza i później laptop trzyma 2-3h, ja liczę na 5-7h pracy. Niech będzie także nie wielkich rozmiarów (13"-14") - także laptop do gier, zamiast konsoli nie wchodzi w grę, tym bardziej, że w przyszłości pewno konsola będzie podpięta pod tv lub monitor. Liczę tutaj ok. 2500-2800 zł. #xiaomi Air 13 w tańszej konfiguracji? A co telefonu... Sam nie wiem. Coś do 600 zł. Chciałbym NFC, ale pewnie w takiej cenie będzie o to trudno - podoba mi się Mi5s, ale trochę drogi.

#laptopy #telefony #konsole
  • 27
@damian44__: mam mi5s, dość dobry telefon ale czytnik linii papilarnych jest słaby, wyświetlacz się dość łatwo rysuje ale tragedii nie ma. Jest ładniejszy, niż na zdjęciach. Nie znalazłem dobrej folii na ekran, więc nie używam. Xone polecam, bo ma lepszy pad, niż ps4 ale ps4 ma uncharted..
@damian44__: a lapka jaką poleasingową używkę ale serii biznesowej Thinkpada od Lenovo, Latitude od Dell lub Elitbooka od HP. I będzie Pan zadowolony (podzespoły w starszych łatwo wymienisz + masz do nich dużo części zamiennych w razie co i części eksploatacyjnych (baterii)).
@damian44__: jak zajmujesz sie webdev i Mi5S jest troche drogi to znaczy ze chyba powinienes zmienic miejsce pracy. Plejke szarpniesz za 700 albo jeszcze taniej jesli chce CI sie regularnie przegladac olx i zgarnac od razu jak sie pojawi. za reszte kup laptopa a na tel sobie dozbieraj. jesli potrzebujesz pilnie to kup tymczasowo byle co za 100zl zeby dzialaly jakies podstawowe funkcje.
a też z graniem poprzez streaming może być problem na macOS.

@damian44__: Może zamiast streaming laptop kup usługę Liquidsky. Niestety na razie na Wine, ale kto wie :P
@wiewior_s: Nie pracuję jeszcze aktualnie. Szukam czegoś lepszego do tworzenia własnych projektów - buduję portfolio, by znaleźć pracę. Mam 19 lat, jestem po szkole średniej - ten laptop też na uczelnie by się przydał.
@damian44__: Kup monitor jak Ci radzili wyżej. Bo granie na 14" ekranie to słaba opcja plus jednak monitor przyda też Ci się do pracy (raz, że większa powierzchnia i ergonomia, a dwa dodatkowy ekran). Do tych serii lapków za grosze kupisz stacje dokującą.
@damian44__: to jeszcze taka zyciowa rada nie zwiazana z tematem - idz do pracy najwczesniej jak sie da, nawet w koncowce 1 roku. pozniej po skonczonych studiach koledzy beda szukac pierwszej gownopracy za 2-3 kola, a Ty bedziesz mial juz doswiadczenie i bedziesz zarabial w miare normalne pieniadze ;)
@wiewior_s: Dziękuję za radę. Doświadczenie jakieś już tam mam, siedzę w tym od 13 roku życia w sumie. Pisałem jakieś kantory bitcoin, gry via www itp. tylko, że to było dość dawno i napisane było w sposób... Dość słaby, jak teraz z biegiem czasu ocenić mogę. Dzisiaj już piszę całkiem inaczej, poszedłem bardziej w frontend już z npm, paczkami itp. Także no... Starymi projektami nie chcę się chwalić za bardzo, a
@damian44__: Generalnie zwróć uwagę na to jakie procki tam siedzą. Czasami warto kupić starszego bo ma lepszy procek (nie niskonapięciowy). Dla przykładu w Thinkpadach x230 miałeś procki z M na końcu, w Thinkpadzie x240 masz już z U (mniejszą wydajność, ale za to mniejszy pobór prądu). Co do tego Della, to powinieneś być zadowolony. Ale po pierwsze, czy stać Cię na niego przy tym budżecie, a po drugie może warto poszukać