Wpis z mikrobloga

#dev #programowanie #cplusplus #windows #api #windowsapi #video #grafika Siema. Rozwijałem pewien program do odtwarzania sekwencji plików (c++ windows api), sporo osób z branży grafikowej pisało do mnie że program im pomaga, sam też korzystałem swojego czasu. Troche go zapuściłem i chcaiłem do niego wrócić. Pytanie, czy robić to tak jak do tej pory czyli w piwnicy i rzucać linki gdzies na forum branżowym żeby se ludzie sciagali, czy no.. właśnie nie wiem, jakiś source forge, git hub, czy coś podobnego (nie wiem do końca jak to działa) chodzi o to żeby ludzie jakoś mieli szanse to znaleźć, coś jak greenlight dla gier.. no sam nie wiem.. nie do końca ogarniem też jak to jest z open source, mam udostępić kod? (to mi ukradno ) czy jakiś Mirek orientuje się w tej materii?
  • 11
  • Odpowiedz
@Kopytko1: droga wolna, jeśli nie masz innych zobowiązań w tym zakresie, możesz udostępniać binarki, albo źródła, albo to i to. Na logikę - jeśli chcesz się temu bardziej poświęcić (i np. nikt nie pomaga Ci w finansowaniu projektu) to możesz skomercjalizować projekt i sprzedawać licencje (musiałbyś tylko zadbać o kwestie platformy, na której będziesz realizował sprzedaż) i wtedy rozwijać na bieżąco i zapewniać wsparcie. Ew. możesz w takim przypadku nawiązać
  • Odpowiedz
@wczoraj: @dinokoder: żeby nie robić do szuflady.. no i jczy na takim SF musze udostepić kod zrodłowy? a jak udostepnie to ktos sobie weżmie dorzuci cos od siebie i bedzie miał lepsze kosztem mojego :-| nie do koca ogarniem open source
  • Odpowiedz
@wczoraj: jakis straszny pies nie jestem.. ale mam troche opory żeby wystawić pracy nad ktora dlugo sie siedzialo a ppotem ktos skopiuje da jako swoje.. ale chyba naSF tez mozna jako closed-source
  • Odpowiedz
@Kopytko1: widziałem gdzieś same binarki w takiej opcji, także czemu nie. Jeśli wiesz, że poświęciłeś na to sporo czasu, a udostępniając źródła ktoś mógłby to skomercjalizować (jadąc na Twojej pracy, bez żadnego wynagrodzenia dla Ciebie)... to tak trochę słabo wyglądałoby z Twojej strony bo nie wskazuje szacunku do swojej własnej pracy.

No chyba, że świadomie chcesz udostępniać opensource jako wkład do istniejących rozwiązań i np. traktować to jako reklamę Twoich
  • Odpowiedz