Wpis z mikrobloga

@Arhkoe: Mam Kindle 7 i jestem bardzo zadowolony, w zasadzie jedyny minus to brak obsługi plików w formacie epub (ale nie jest to duży problem, da się przekonwertować). Kupując teraz pewnie wziąłbym jakiś model Kindle Paperwhite (z podświetleniem).
@Kaczus2B: Mam IPada Air 2, ale niestety szkoda mi go wrzucic do torby itd. Głównie zależy mi na:
- jak najlepsze podświetlenie
- jak najlepsza rozdzielczość
- czas pracy na baterii
- cena, nie chciałbym przekroczyć tych 700 zł +\-
@Arhkoe: ostrzegam, że ekrany czytników sa bardziej wrazliwe i podatne na uszkodzenia niż ekrany telefonów, czy tabletów... Rozdzielczość, powiedzmy w tym pocketbooku jest ciut mniejsza niż w nowszych czytnikach, ale akceptowalna jak dla mnie. Większość czytników (jeśli nie sa jakoś popsute przez producenta, czy to glupim oprogramowaniem, czy konstrukcją) spokojnie trzyma dość długo, w sumie nie pamiętam kiedy musiałem robić jakieś ładowanie czytnika od 0. Zazwyczaj wrzucając nową książkę, pozwalam mu
@Arhkoe: Polecane wyżej Kindle Paperwhite 3 to bardzo dobre urządzenia. W zakładanym budżecie możesz też się zmieścić z Kindle Voyage, w ramach obecnej promocji cenowej: http://cyfranek.booklikes.com/post/1598566/czytniki-kindle-znacznie-taniej-w-amazonie-voyage-tanszy-o-40-eur

Szczególnie ten drugi powinien przypaść Ci do gustu, bo spełnia wskazane założenia. Jak jednak pisał także Kaczus2B, ekrany czytników są znacznie delikatniejsze niż ekrany czy obudowy iPadów. Beztroskie wrzucenie czytnika do torby, może się skończyć przygnieceniem i pęknięciem. Ktoś na wykopie opisywał, jak podróż czytnika
@Arhkoe: Ja korzystałam z Kindle PW3 i bateria trzymała mi bardzo bardzo krótko - potem sprawdziłam to na grupie Polskie Kundelki (Amazon Kindle Polska) na Facebooku i okazuje się, że nie ja jedna miałam taki problem. Kindle w Polsce to średnia opcja, powodów jest kilka. Dlatego zrobiłam research i kupiłam inkBOOK Prime, i mam w nim wszystko, czego potrzebowałam. Doświetlenie, dużo miejsca, możliwość dodania aplikacji, które lubię. W dodatku fajnie leży
@Arhkoe W Polsce, według mnie nie opłaca się dopłacać do wersji bez reklam. Na Twoją prośbę support powinien je wyłączyć. Aczkolwiek w niczym mi nie przeszkadzają (pełnią rolę wygaszacza ekranu ).
@Arhkoe: Polskiej wersji raczej nie ma. Możesz wziąć wersję z reklamami. W niczym one nie przeszkadzają, bo pojawiają się na pasku w głównym menu i na wygaszaczu. Można też napisać do supportu amazon, że używasz czytnika w PL i te reklamy nie są dedykowane na nasz rynek to Ci wtedy wyłączą.
@Arhkoe: nie da się bez roota, a z rootem to nie wiem, bo się nie opłaca robić :v weź wersje z reklamami, potem piszesz do supportu ze jesteś z Polandii i Ci to nie potrzebne i ci usuną, a Kindle wychodzi taniej
@Arhkoe: Wersje z reklamami nie są wysyłane i oferowane oficjalnie na Polskę. Amazon ich nie sprzeda do Polski, trzeba zastosować np. spsób z pośrednikiem pocztowym w RFN (http://cyfranek.booklikes.com/post/1046359/jak-kupic-czytnik-amazon-kindle-w-niemieckim-oddziale-amazon). Reklamy to niezbyt inwazyjne grafiki umieszczone jako wygaszacz ekranu (trzeba maźnąć palcem, aby znikła) oraz na dole ekranu startowego. Można usunąć poprzez prośbę skierowaną do Amazonu, jak napisał Shashek. Tu przepis:
http://cyfranek.booklikes.com/post/1217747/jak-wylaczyc-reklamy-w-czytniku-kindle
Właśnie skończyła się promocja, jeśli chcesz kupić z pewnego źródła
@Arhkoe: Czy z reklamami czy bez nie ma najmniejszej różnicy bo reklama jest tylko na początku po uruchomieniu czytnika, klikasz w nią i przechodzisz do czytanej książki. Ta reklama nie pojawia się nigdzie indziej tylko po uruchomieniu/otwarciu czytnika i jest statyczna, nie mam podłączonego czytnika do sieci więc zawsze jest to ta sama okładka jakiejś książki, nawet nie wiem jaki tytuł, bo zawsze instynktownie nią klikam.