Próbuję ogarnąć sobie jednolite (Windows z WLS) środowisko do kompilacji: C++ (11) z SFML (2.4.2).
Chcę kompilować wersje Linux32, Linux64, Windows32, Windows64 (ej ale po co tak -> chcę się nauczyć korzystać z cross-kompilatorów i pracy w takim trybie do innych projektów) z WLSa.
Jak dotąd próbowałem: A) Ręcznie przygotować MinGW (32 i 32-w64). - Sama instalacja itd dałem rady, proste programiki (bez SFML) dało rady kompilować :) - ALE, do SFML trzeba było przygotować biblioteki itd na danym kompilatorze (mingw) żeby linker łączył wersje SFML z mingw. I tutaj poległem :[ - Po dwóch dniach (i nocy) pełnej prób i szukania na internecie dowiedziałem się, że chyba powinienem także przygotować zależności SFMLa na mingw itd -> co oczywiście nie jest proste i szybkie, ze względu na złożoność rzeczy.
B) Użyć MXE (M cross environment) - Opcja myślę - idealna - po przeczytaniu wprowadzenia i poradnika (http://mxe.cc/#tutorial ). - Wyczyściłem WLS i zacząłem podążać za poradnikiem. Kropka w kropkę - tych kropek to nawet nie za wiele - po pobraniu ręcznie zależności można było uruchomić make (który sprawdził te zależności). - Poszło dalej: make ruszył pełną parą ALE nagle jeb. gettext. Nie dało rady ruszyć. Na internecie pustka w tym temacie. - Po chwili kopania (w tym makefile/logi) zauważyłem, że chyba mam starszą wersję tego gettexta, a MXE przy instalacji po prostu może próbować zaktualizować. Po chwili pobrałem i spróbowałem zaktualizować na własną rękę. - Pierwszy problem (aclocal -> googled -> solved ( ͡°͜ʖ͡°)). Drugi problem (makeinfo -> googled -> solved). Trzeci problem... eh - Gdzieś tam linker nie widzi jakiegoś xalloc_die (msgcmp-msgl-fsearch.o: undefined reference to symbol 'xalloc_die') (//mnt/v/gettext/gettext-0.19.8.1/gettext-tools/gnulib-lib/.libs/libgettextlib-0.19.8.1.so: error adding symbols: DSO missing from command line). #!$%@? i co teraz (╯︵╰,) Google nie pomaga, więc dodałem issue na MXE (https://github.com/mxe/mxe/issues/1892 ). I pomyślałem jeszcze, że jeszcze mirko... ( ಠಠ)
@PsychoX: nawet nie wiedziałem, że takie cuda jak kompilowanie pod Linuxa na Windowsie istnieją. Jak ktoś ma gotowca to weźcie dodajcie @ na mnie por favor.
mam starszą wersję tego gettexta, a MXE przy instalacji po prostu może próbować zaktualizować. Po chwili pobrałem i spróbowałem zaktualizować na własną rękę.
( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°) Teraz to tylko problem z gettextem (⌐͡■͜ʖ͡■)
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
Próbuję ogarnąć sobie jednolite (Windows z WLS) środowisko do kompilacji: C++ (11) z SFML (2.4.2).
Chcę kompilować wersje Linux32, Linux64, Windows32, Windows64 (
ej ale po co tak-> chcę się nauczyć korzystać z cross-kompilatorów i pracy w takim trybie do innych projektów) z WLSa.Jak dotąd próbowałem:
A) Ręcznie przygotować MinGW (32 i 32-w64).
- Sama instalacja itd dałem rady, proste programiki (bez SFML) dało rady kompilować :)
- ALE, do SFML trzeba było przygotować biblioteki itd na danym kompilatorze (mingw) żeby linker łączył wersje SFML z mingw. I tutaj poległem :[
- Po dwóch dniach (i nocy) pełnej prób i szukania na internecie dowiedziałem się, że chyba powinienem także przygotować zależności SFMLa na mingw itd -> co oczywiście nie jest proste i szybkie, ze względu na złożoność rzeczy.
B) Użyć MXE (M cross environment)
- Opcja myślę - idealna - po przeczytaniu wprowadzenia i poradnika (http://mxe.cc/#tutorial ).
- Wyczyściłem WLS i zacząłem podążać za poradnikiem. Kropka w kropkę - tych kropek to nawet nie za wiele - po pobraniu ręcznie zależności można było uruchomić make (który sprawdził te zależności).
- Poszło dalej: make ruszył pełną parą ALE nagle jeb.
gettext. Nie dało rady ruszyć. Na internecie pustka w tym temacie.- Po chwili kopania (w tym makefile/logi) zauważyłem, że chyba mam starszą wersję tego
gettexta, a MXE przy instalacji po prostu może próbować zaktualizować. Po chwili pobrałem i spróbowałem zaktualizować na własną rękę.- Pierwszy problem (
aclocal-> googled -> solved ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Drugi problem (makeinfo-> googled -> solved). Trzeci problem... eh- Gdzieś tam linker nie widzi jakiegoś
xalloc_die(msgcmp-msgl-fsearch.o: undefined reference to symbol 'xalloc_die')(
//mnt/v/gettext/gettext-0.19.8.1/gettext-tools/gnulib-lib/.libs/libgettextlib-0.19.8.1.so: error adding symbols: DSO missing from command line). #!$%@? i co teraz (╯︵╰,) Google nie pomaga, więc dodałem issue na MXE (https://github.com/mxe/mxe/issues/1892 ). I pomyślałem jeszcze, że jeszcze mirko... ( ಠಠ)Jak żyć (╥﹏╥)
; #programowanie #cpp #sfml ; #linux #ubuntu #windows10 #wls (Windows Linux Subsystem) ;
( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°) Teraz to tylko problem z
gettextem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)Komentarz usunięty przez autora
@that_ugly_dude: od czasu jak windows ma basha natywnie. Czyli z rok już będzie.