Wpis z mikrobloga

Mirki, #!$%@?, proszę doradźcie
Będę gubil i mieszał wątki przepraszam ale emocje są zbyt duże
Mój ojciec jest budowlańcem i od wczoraj dzwoni do nas i namawia żebyśmy wyjechali do Dubaju. Pewnie dostał jakąś super ofertę, sądząc po jego stanie upojenia alkoholowego (było słychać nawet przez telefon). Co o tym sądzić?? Z jednej strony mnie to kusi i smyra mnie w środku jak o tym myślę ale z drugiej nie chcę wyjeżdżać z kraju. Mama jest przeciw, mówi że ich kultura zupełnie ją odrzuca. Z angielskiego oceniam się 6-7/10 jeśli chodzi o komunikatywność, jak dorosne chcę się wyrwać z kraju, ale teraz? Gdy w kwietniu będę pisał test gimnazjalny? Poza tym głównie nic mnie tu nie trzyma, do liceum i tak wyjadę do innego miasta, nie mam dziewczyny ani jakiegoś MEGA przyjaciela. Boje się że mogę sobie nie dać rady. Co jeśli chodzi o kulturę? Wydaje mi się że aż tak źle nie jest. Jak ewentualnie zniechęcić tatę/zachęcić mamę? @feuer wypowiedz się o życiu w Dubaju.
Proszę traktujcie to poważnie.
#emigracja #zagranico #feuernaemigracji
  • 15
@feuer właśnie on chce żebyśmy wszyscy pojechali, ja raczej jestem sceptycznie nastawiony, powiedział że on tak czy siak pojedzie ale nie wiem czy to dlatego że wypił. Ale wtedy co? Będę go widział raz na pół roku przez 2 dni?
@PradziwyMirek: Jak masz okazje to sie nie zestanawiaj. Tutaj mozesz isc do szkol z curricilum brytyjskim albo amerykanskim. Tylko daj znac co to za oferta, za ile i gdzie to Ci powiem, czy ojciec nie sciemnia i czy wystarczy, zeby tu utrzymac rodzine.
A @feuer mieszka w Indonezji a nie w Emiratach ;)
@blinxdxb bardzie chodziło mi o obyczaje, kary. Mama mówi że jak się przy nich przytulisz z dziewczyną, to nie wiadomo co ci zrobią bo masz przestrzegać zasad ich religii i nie patrzą czy jesteś stąd czy nie i jakiego wyznania jesteś, że są dziwne i głupie zasady itd
@PradziwyMirek: najpierw byś musiał mieć dziewczynę :) dużo było o tym pisane na wykopie, generalnie PDA jest niemiło widziane ale przytulenie czy chodzenie za rękę no problem.za to mokry ślimak może spowodować problem, upomnienie kogoś, komu się to nie spodoba. Jak się postawisz to może eskalować. W Dubaju żyje trochę Mirków i mirabelek i generalnie psiacza tylko Ci, którzy tu nie mieszkają i nigdy nie byli. To całkiem fajne miejsce do
@PradziwyMirek: no ma to wpływu nie będziesz miał raczej. Mam kumpele, ma dwóch synów (Polacy). Jeden się tu urodził i ma 10 lat, drugi 16 czy 17 lat i mieszka tu od 7 roku życia. Nie narzeka, teraz jedzie do college do Kanady, potem wraca.

Aha i nikt Ci ie karze przestrzegać zasad ich religii, możesz wyznawać swoją. Są pewne zasady, których przestrzegać trzeba ale większość z nich jest bardzo ok.