Wpis z mikrobloga

Ale mieliby wykopfejs opowiadajacy o tym jak to na Białorusi modne jest odwoływanie się do wspólnej z Polską przeszłości i w ogóle Białorusini to prawdziwi Litwini a nie ''złodzieje ze Żmudzi'' gdyby zobaczyli, że nie zawsze te sentymenty wyglądają tak jak oni sobie wyobrażają.

Ot macie filmik latajacy po patriotycznych białoruskich profilach z okazji wczorajszej rocznicy bitwy pod Orszą.

Polacy są w nim kilkukrotnie nazywani pogardliwie ''pszekami'' a obrazuje ich piłka z polandball z butelką wódki. Lektorka ironicznie mówi, że ''oczywiste się stało sojuszniczy pszeki sabotują mobilizację, bratni Polacy zwlekali celowo aby trzymać swoje siły za plecami naszych przodków (tzn. Białorusinów) bo nie bardzo wierzyli w sukces. Innymi słowami chytrodupne (?) pszeki chciały wykorzystać naszą armię jak mięso armatnie a WKL jako strefe buforową. Dzieki temu mieli realne szanse obronić Polskę i rozbić Moskali już po tym gdy wojska WKL bohatersko zginęłyny w boju''.
Lektor z kolei mówi, że od pomocy przodkom Białorusinów odkrecili się też Żemajty (obecni Litwini chyba) i Ukraincy tłumaczac się Krzyżakami i Tatarami. W efekcie to przodkowie Białorusinów a nie Polaków ani Żemojtow walczyli przeciwko Moskowitom.

Ja tu nie chcę do nikogo zarażać, bo to też jest jakiś wycinek, ale gdy konfrontuje się popularne w Polsce opinie to czasem można się zdziwić, że inaczej to trochę wygląda w niektórych przypadkach i opinie o Polakach nawet w środowiskach antyrosyjskich nie muszą być entuzjastyczne.

źródło na VK

#bialorus #ukraina #litwa #historia #neuropa #4konserwy
Pobierz szurszur - Ale mieliby wykopfejs opowiadajacy o tym jak to na Białorusi modne jest od...
źródło: comment_3jI4G6Xk2KNk34iuUxSAvqcXaZQfiBGp.jpg
  • 78
a Ty się tym zdenerowałeś.

@szurszur: dobry wpis, irytowało mnie to zdziecinniałe podejście do Białorusinów, że "przecież oni nie tacy jak Żmudzini i Ukraińcy", nie fałszują historii, niemal "nasi bracia" a tu proszę, państwo para-sowieckie z sowiecką wykładnią historii, z odwołaniami prędzej do WKL a nie RON i taka wisienka na torcie jak tutaj. Negacja i poruszenie już się zaczęły xd.
jesteś zwolennikiem cenzury?

@szurszur: co myślisz o bagietkach czosnkowych? Zadałeś pytanie "z dupy" to ja też tak zrobię ;)

to zdenerwowanie

@szurszur: jakie zdenerwowanie? Coś sobie uroiłeś.

bagatelizujesz znalezisko w goracych

@szurszur: raczej ty przypisujesz znaleziskom w gorących jakąś wielką moc.

Nie. To dowód na chęć polepszenia relacji. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego neuropki wszędzie doszukują się rosyjskich trolli, podczas gdy sami bez mrugnięcia okiem głoszą rosyjską propagandę.

@ZewPiwnicy:
@dertom: No tak jest ostatnio tez ktoś tu pisał z tym kierunkiem sentymentów na WKL. Może też nie ma co jakichś negatywnych łątek im przyklejać bo takowy istnieje, ale nawet w tym patriotycznym nurcie są osoby niezbyt dobrze oceniajace Polske i tylko to chciałem zasygnalizowąc. A tu widze spore oburzenie to wywołało. Niektorzy nadal chcą żyć cukierkowymi zafałszowaniami

Dodałbym, że to jest propaganda rosyjsko-niemiecka bo w interesie Niemiec i Rosji jest
@szurszur: To nie ma znaczenia, ten film służy tylko dzieleniu naszych narodów i izolowaniu Białorusi. Ruscy nie są tak głupi, żeby w jednym filmie propagandowym łączyć antypolonizm z rusofilią.
@ZewPiwnicy: @Siotson: @mopo:
prawda boli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To,że 70 % obecnych białorusinów to ludzie nawiezioni z Rosji,niemające nic wspólnego ze starą Litwą.Homosovietikusy chodzące z sierpem i młotem.

Ale....trzeba zrobić wspólne państwo z białorusią xDDDDDDDDDDDD
ale śmieciem trzeba być,żeby żyć sobie w jakimś równoległym wyimaginowanym świecie,obrzucać każdego oskarżeniami i zaklinać rzeczywistość.

Białoruś = Rosja,zrozumcie to. Przegraliśmy dziejową rywalizacje o wschód.
ale nawet w tym patriotycznym nurcie są osoby niezbyt dobrze oceniajace Polske

@szurszur: przecież to w ogóle nie jest zaskakujące jak sie dobrze zastanowić. Może poza Łotyszami ( tu nie słyszałem) żaden naród na wschodzie nie ma najlepszego zdania o RON czy II Rp bo w tych państwach następowała daleka polonizacja, Litwini znaleźli się wręcz na krawędzi, masa chłopstwa białoruskiego też utraciła swój pierwotny etnos. Te Lachy-pany im ciążą. Co do
No tak jest ostatnio tez ktoś tu pisał z tym kierunkiem sentymentów na WKL.

@szurszur: skandal! Ktoś coś napisał! Przecież w Zjednoczonej Europie sentymenty w kierunku WKL to zbrodnia.
Człowieku zrozum, że każdy naród będzie tak przedstawiał historię by jego państwo było w jak najbardziej pozytywnym świetle. Także każdy chce szukać sojuszników i zaprzyjaźniać się z innymi bo zgoda buduje, a niezgoda rujnuje.

Niektorzy nadal chcą żyć cukierkowymi zafałszowaniami

@szurszur:
bo w tych państwach następowała daleka polonizacja

@dertom: raczej: bo w tych państwach po II RP nastąpiła daleka rusyfikacja. Naród białoruski od nowa uczy się (niestety powoli i słabo im to idzie) jak być narodem. Odkłamywanie historii idzie niestety bardzo źle (poprzez wpływy rosyjskie).

Polecam wybrać się do Grodna na Zamku jest muzeum (bilet kosztuje grosze) - eksponaty i materiały jeszcze z czasów komuny. II RP jest przedstawiona bardzo negatywnie jako
to nie jest zafałszowanie. Na Białorusi nie masz dwóch ciasnych wizji: "proPutin" albo "antyWszystko". Najwidoczniej taką urojoną wizję zaczerpnąłeś z polskiej polityki gdzie widzi się tylko "antyPiS" i "antyPO".

@Siotson: No po raz kolejny mówię - własnie ja chciałem tym wpisem tę różnorodnośc pokazac i ja nie mam takiej wizji. Jeżeli jest taka różnorodnośc to skąd ataki na mnie, że zechciałem o tym mało znanym fakcie napisać?
Ale widziałem, że taką
@szurszur: Twój wpis pewnie zdobęcie góra 50 plusów.

Wykop w pigułce:

1.gdyby to było o dobrych Białorusinach/Rosjanach łojojoj to poszłoby to z płomieniem w gorące(jak wczorajsze częstowanie herbatką polskich motocyklistów w Rosji xD)
2.gdyby było to o złych Ukraińcach poszłoby to z płomieniem w gorące.

3.Jest niewygodny fakt,niezgadzający się z wykopkową urojoną wizją Białorusi?
Przemilczymy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Gardze
skąd ataki

@szurszur: raczej szydzenie z bólu dupci.

niektórzy

@szurszur: pewnie na palcach jednej ręki można takich wymienić. Za to ty przy okazji skrytykowania tych kilku osób pokazałeś Białoruś w bardzo negatywnym świetle (co jak już wspomniałem jest na rękę Niemcom i Rosjanom bo mają Polskę i Białoruś za swoją strefę wpływów) zniechęcając czytających Polaków do Białorusinów. W interesie Polski jest szukanie przyjaźni z sąsiadami, zwiększenie wymiany handlowej z nimi
prawda boli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To,że 70 % obecnych białorusinów to ludzie nawiezioni z Rosji,niemające nic wspólnego ze starą Litwą.Homosovietikusy chodzące z sierpem i młotem.

Ale....trzeba zrobić wspólne państwo z białorusią xDDDDDDDDDDDD

ale śmieciem trzeba być,żeby żyć sobie w jakimś równoległym wyimaginowanym świecie,obrzucać każdego oskarżeniami i zaklinać rzeczywistość.

Białoruś = Rosja,zrozumcie to. Przegraliśmy dziejową rywalizacje o wschód.

@rzbiquwt: Przecież Rosjan też można poddać polonizacji. Ludzie z
Za to ty przy okazji skrytykowania tych kilku osób pokazałeś Białoruś w bardzo negatywnym świetle

@Siotson: Ale ja przedstawiłem tylko to co jest na ich patriotycznych profilach. Gdyby naprawde chciał robić im czarny PR to publikowąłbym mapki z Białymstokiem w granicach Białorusi jakie oni tam od czasu do czasu publikuja z pretensjami do Stalina, który oddał go Polsce. Mam to robić? Ja mam ich trochę pościąganych.
Rozumiem, że wolisz aby to
przedstawiłem tylko

@szurszur: no właśnie "nie tylko".

Ja mam ich trochę pościąganych.

@szurszur: nie no, zaczekaj aż przyjdzie rozkaz od oficera prowadzącego. Bo jeszcze ci kopiejkę mniej za wpis da ;)

Rozumiem, że wolisz aby to było dla Polaków tajemnicą.

@szurszur: nie. Ale nie ma sensu wypisywać, że Białorusini nami gardzą nazywając nas "przekami". A już największą głupotą jest krytykować za polandballa...

ja tylko raz napisałem

@szurszur: raz
@szurszur: chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Napisałem "chyba" bo w to nie wierzę i sądzę, że celowo palisz głupa.

Ale masz bul dupy o to, że przedstawiłem co bywa popularne na patriotycznych białoruskich portalach odwolujacych sie do husarii

@szurszur: ty nie przedstawiałeś, a wyciąłeś to co negatywne. Przedstawienie tematu powinno być rzetelne, a ty nawet polandballa zmanipulowałeś.

Czyli rozumiem uważasz, że powinno to być tajemnicą dla Polaków tak jak
@Siotson: Co zmanipulowałem? Przecięz opisałem tylko polandballa zamieszczonego na białoruskim filmiku. Przetłumaczyłem też to co o Polakach.

Kolego masz jakies chore zachowanie wzgledem Białorusi. Pamietam jak kiedyś gdy napisałem, że "częśc Białrusinów nie popiera swojego rodaka, który niósł flage Rosji na igrzyskach z ktorych Rosjan wykluczono, to zarzuciłeś mi manipulację, bo chcą tak napisać powinienem rzekomo poprzeć się oficjalnymi badaniami opinii publicznej na ten temat.
Teraz odlatujesz w podobny sposob.
Co zmanipulowałem?

@szurszur: mam 100 razy to samo pisać? To się robi nudne. Wyciąłeś z filmiku jeden malutki fragmencik, który stawia Białorusinów w złym świetle. Jak już coś opisujesz to rób to rzetelnie, a nie na wyrywki.

Pamietam j

@szurszur: a mogę prosić o link do rozmowy bo znając twoje zdolności manipulatorskie to przekręciłeś sens tego co kiedyś napisałem.

masz jakies chore zachowanie

@szurszur: napisał ten, który wypuszcza na
Wyciąłeś z filmiku jeden malutki fragmencik, który stawia Białorusinów w złym świetle.

@Siotson: Wyciąłem głównie fragment o Polakach. Napisz w czym tu manipulacja? Jeżeli ktoś ich widzi przez to w złym świetle to dlatego, że oni ten iflmik powielaja.

napisał ten, który wypuszcza na wykopie kremlowską propagandę.

@Siotson: Czyli oskarżasz Białorusinów z profili patriotycznych odwoluajcych sie do tradycji WKL i husarii oraz cisnacych po ZSRR za nosicieli kremlowskiej propagandy.
Ja