Ale mieliby wykopfejs opowiadajacy o tym jak to na Białorusi modne jest odwoływanie się do wspólnej z Polską przeszłości i w ogóle Białorusini to prawdziwi Litwini a nie ''złodzieje ze Żmudzi'' gdyby zobaczyli, że nie zawsze te sentymenty wyglądają tak jak oni sobie wyobrażają.
Ot macie filmik latajacy po patriotycznych białoruskich profilach z okazji wczorajszej rocznicy bitwy pod Orszą.
Polacy są w nim kilkukrotnie nazywani pogardliwie ''pszekami'' a obrazuje ich piłka z polandball z butelką wódki. Lektorka ironicznie mówi, że ''oczywiste się stało sojuszniczy pszeki sabotują mobilizację, bratni Polacy zwlekali celowo aby trzymać swoje siły za plecami naszych przodków (tzn. Białorusinów) bo nie bardzo wierzyli w sukces. Innymi słowami chytrodupne (?) pszeki chciały wykorzystać naszą armię jak mięso armatnie a WKL jako strefe buforową. Dzieki temu mieli realne szanse obronić Polskę i rozbić Moskali już po tym gdy wojska WKL bohatersko zginęłyny w boju''. Lektor z kolei mówi, że od pomocy przodkom Białorusinów odkrecili się też Żemajty (obecni Litwini chyba) i Ukraincy tłumaczac się Krzyżakami i Tatarami. W efekcie to przodkowie Białorusinów a nie Polaków ani Żemojtow walczyli przeciwko Moskowitom.
Ja tu nie chcę do nikogo zarażać, bo to też jest jakiś wycinek, ale gdy konfrontuje się popularne w Polsce opinie to czasem można się zdziwić, że inaczej to trochę wygląda w niektórych przypadkach i opinie o Polakach nawet w środowiskach antyrosyjskich nie muszą być entuzjastyczne.
@szurszur: No straszne, że na Białorusi są jeszcze jakieś szczątki pluralizmu i nie wszyscy myślą to samo. Najchętniej neuropo wprowadzilibyście tam całkowitą jednomyślność tak jak próbujecie w reszcie Europy?
@mopo: Co to za idiotyczny komentarz z dupy odnoszacy sie do wpisu? Chyba na koncu napisałem wyraźnie o co chodzi. Chce własnie pokazać, że nie jest tak cukierkowo jak niektórzy w Polsce piszą. I to własnie Cie oburzyło.
@szurszur: pokrzyczą, pojęczą, a potem i tak przyjadą do Polski pytać czy może frytki do tego. Podobnie jak polscy patrioci ujadający na zdradzieckich Anglików.
Szok i niedowierzanie, na Białorusi są ludzie którzy nie przepadają za Polską. Zmień onuce, bo coś śmierdzi ruskim trollem.
@ZewPiwnicy: Dla tych do których sie odnosze to może być szok. Jeżeli to nie dotyczy Ciebie to nie komentuj. Rzecz tyczy się tych, którzy uwierzyli, że Białorusini powracaja do dawnej tradycji i chca wskrzeszenia unii z Polską. Takie rzeczy wchodziły w gorące na wykopie.
@szurszur: O kurde, ale masz ból dupy. Moja dziewczyna nazywa mnie "Przekiem" i wcale nie ma to negatywnego wydźwięku (ktoś kto używa tego "pogardliwie" to się tylko ośmiesza). Ba, spotkałem się na Białorusi z tym, że mówią o nas "Polaczki" nawet nie wiedząc, że to może nas obrażać. My mówimy o nich "Bulbasze" i im dupy od tego nie pękają - mają widać więcej dystansu do siebie niż ty.
@szurszur: Ale nigdy nie będzie jednomyślności. Ważne co myśli większość. Oczywiście, gdyby tam była demokracja, bo niewykluczone, że mniejszość tam rządzi teraz.
Rzecz tyczy się tych, którzy uwierzyli, że Białorusini powracaja do dawnej tradycji i chca wskrzeszenia unii z Polską.
@szurszur: Bo jest to prawdą. Popatrz np. na ostatnie ułatwienia dla polskich turystów. Białoruś jako kraj i naród chce polepszenia relacji z Polską. Nie chcą tego tylko jednostki, takie jak ta kobieta z filmu.
Ogólnie to trochę żenujące, że tak reagujesz negatywnie na jakiś filmik w Internecie.
@Siotson: No ja nie reaguje specjalnie negatywnie nawet na koncu napisałem, że to tylko wycinek. Chciałem tylko napisac, że wbrem czestym opiniom u nas odwolywanie się do hisotrii WKL nie oznacza wielkiej miłości do Polaków. Dlatego przypisywanie mi jakichś zamiarów jest zwykła manipulacja z Twojej strony. Jak widąc chciałes aby ten cukierkowy wizerunek trwał nadal i oburzasz się
@szurszur: Nie. To dowód na chęć polepszenia relacji. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego neuropki wszędzie doszukują się rosyjskich trolli, podczas gdy sami bez mrugnięcia okiem głoszą rosyjską propagandę.
Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego neuropki wszędzie doszukują się rosyjskich trolli, podczas gdy sami bez mrugnięcia okiem głoszą rosyjską propagandę.
@ZewPiwnicy: Ale to jest filmik powielany na patriotycznych profilach odwołujacych się do Grunwaldu i husarii, a krytykujacych komunistyczny ZSRR i niezbyt przychylnie odnoszących się do obecnej Rosji.
Ot macie filmik latajacy po patriotycznych białoruskich profilach z okazji wczorajszej rocznicy bitwy pod Orszą.
Polacy są w nim kilkukrotnie nazywani pogardliwie ''pszekami'' a obrazuje ich piłka z polandball z butelką wódki. Lektorka ironicznie mówi, że ''oczywiste się stało sojuszniczy pszeki sabotują mobilizację, bratni Polacy zwlekali celowo aby trzymać swoje siły za plecami naszych przodków (tzn. Białorusinów) bo nie bardzo wierzyli w sukces. Innymi słowami chytrodupne (?) pszeki chciały wykorzystać naszą armię jak mięso armatnie a WKL jako strefe buforową. Dzieki temu mieli realne szanse obronić Polskę i rozbić Moskali już po tym gdy wojska WKL bohatersko zginęłyny w boju''.
Lektor z kolei mówi, że od pomocy przodkom Białorusinów odkrecili się też Żemajty (obecni Litwini chyba) i Ukraincy tłumaczac się Krzyżakami i Tatarami. W efekcie to przodkowie Białorusinów a nie Polaków ani Żemojtow walczyli przeciwko Moskowitom.
Ja tu nie chcę do nikogo zarażać, bo to też jest jakiś wycinek, ale gdy konfrontuje się popularne w Polsce opinie to czasem można się zdziwić, że inaczej to trochę wygląda w niektórych przypadkach i opinie o Polakach nawet w środowiskach antyrosyjskich nie muszą być entuzjastyczne.
źródło na VK
#bialorus #ukraina #litwa #historia #neuropa #4konserwy
@mopo: No własnie to chciałem pokazać, a Ty się tym zdenerowałeś. Gdybyś przeczytał uważnie ostatnie zdanie mojego wpisu to zrozumiałbyś.
@ZewPiwnicy: Dla tych do których sie odnosze to może być szok. Jeżeli to nie dotyczy Ciebie to nie komentuj.
Rzecz tyczy się tych, którzy uwierzyli, że Białorusini powracaja do dawnej tradycji i chca wskrzeszenia unii z Polską.
Takie rzeczy wchodziły w gorące na wykopie.
@szurszur: O kurde, ale masz ból dupy. Moja dziewczyna nazywa mnie "Przekiem" i wcale nie ma to negatywnego wydźwięku (ktoś kto używa tego "pogardliwie" to się tylko ośmiesza). Ba, spotkałem się na Białorusi z tym, że mówią o nas "Polaczki" nawet nie wiedząc, że to może nas obrażać. My mówimy o nich "Bulbasze" i im dupy od tego nie pękają - mają widać więcej dystansu do siebie niż ty.
@szurszur: wykop - syries bizness ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szurszur: Bo jest to prawdą. Popatrz np. na ostatnie ułatwienia dla polskich turystów. Białoruś jako kraj i naród chce polepszenia relacji z Polską. Nie chcą tego tylko jednostki, takie jak ta kobieta z filmu.
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/541646,bezprecedensowe-zblizenie-polsko-bialoruskie-polska-bialorus-stosunki-msz-lukaszenko-waszczykowski.html
@Siotson: No ja nie reaguje specjalnie negatywnie nawet na koncu napisałem, że to tylko wycinek.
Chciałem tylko napisac, że wbrem czestym opiniom u nas odwolywanie się do hisotrii WKL nie oznacza wielkiej miłości do Polaków.
Dlatego przypisywanie mi jakichś zamiarów jest zwykła manipulacja z Twojej strony. Jak widąc chciałes aby ten cukierkowy wizerunek trwał nadal i oburzasz się
@ZewPiwnicy: Ale to jest filmik powielany na patriotycznych profilach odwołujacych się do Grunwaldu i husarii, a krytykujacych komunistyczny ZSRR i niezbyt przychylnie odnoszących się do obecnej Rosji.