Wpis z mikrobloga

@art212: Na androida to obecnie głównie Java (kiedyś wiem, że pisał o się w c++), pewnie jakieś języki skryptowe. Ale to nie od razu, tu raczej chodziło o nastawienie, by nie myśleć, że będzie to jedyny język. Zacznij od jednego języka.
@art212 @fegwegw ma zapewne na mysli, ze mozesz znac jeden jezyk i byc programista, albo znac wiele jezykow a programista nie byc, to co opowiada @Kaczus2B to glupi stereotyp, taki sam jak "jestes za stary na nauke programowania" i inne tego typu #!$%@?. Czy jesli ktos zna tylko np FORTRAN i pracuje dla NASA programujac sondy to znaczy ze robi to dla zabawy i nie jest programista, bo nie zna dodatkowo np
@rex1313: nie znam obecnie żadnego dobrego programisty, który zna tylko jeden język. Hobbystów, dziergających sobie pomijam, aczkolwiek oni tez zazwyczaj znają więcej, choćby po to by móc korzystać z literatury i nie ograniczać się do tego, że przykłady muszą być tylko w danym języku. Pomijam już fakt, że poza językiem programowania, przydaje się język skryptowy, bądź też SQL (niekoniecznie do tego by w nim pisać, bo tu można skorzystać z bibliotek,
No ale widzę, że fachowcy typu @rex1313 czy @fegwegw wiedzą lepiej. Zapewne mają kilkunastoletnie doświadczenie i znają mnóstwo programistów.

@Kaczus2B: Dokładnie tak jest.

nie znam obecnie żadnego dobrego programisty, który zna tylko jeden język.

@Kaczus2B: to, że Ty nie znasz, nie powinno dawać Ci prawa do wygłaszania takich głupot. I owszem, pewne rzeczy wykonuje się łatwiej w innych językach, ale to nie oznacza, że trzeba się ich uczyć. Pewnie rowy
@fegwegw: Czyli Twoim zdaniem stolarz powinien tylko umieć używać piły i wszystkie prace wykonywać piłą? Super - mam nadzieję, że z takimi ograniczonymi ludzmi nie będę musiał współpracować.
Czyli Twoim zdaniem stolarz powinien tylko umieć używać piły i wszystkie prace wykonywać piłą?

@Kaczus2B: Nie, powinien używać narzędzi zgodnych z jego zawodem. Ta analogia jest spieprzona, bo stolarz != programista. Bardziej rzemieślnik = programista, a stolarz = programista np. Java.

Super - mam nadzieję, że z takimi ograniczonymi ludzmi nie będę musiał współpracować.

@Kaczus2B: heh, następny. Nie martw się, nigdy nie będziesz dla mnie pracować.
@fegwegw: Sorki, ale raczej Twój przykład z kopaczem jest spieprzony. Język programowania to narzędzie programisty. Programowanie to tworzenie, a język to narzędzie, w którym wyrażasz to co tworzysz. O ile zgodzę się, że podział na to, czy specjalizujesz się w embedded, backend, frontend - ma jakiś sens, ale to jest specjalizacja. Ale widzę, że rozmawiam z kimś, kto uważa, że np matematyk to idiota potrafiący mnożyć sześciocyfrowe liczby w pamięci, tak