Co by nie mówić to są jakieś żarty! Szanowni Państwo Spiskowcy, jak Wy w ogóle możecie dyskutować o czymś takim, że Pani Cieślińska ma nieprawidłowy wyraz twarzy, bądź chcecie pouczać rodzinę Żuk jak nieprawidłowo wybrała pełnomocnika?! Tym stopmanipulacjom, brunhildom, knotom itp. wydaję , że są osobami współczującymi - a to jest zwykłe chamstwo! Szczerze mówiąc, zwykłe prymitywne chamy jesteście, co analizują jak ludziom mniej lub bardziej chamsko wejść w żałobę. i nic więcej za tymi Waszymi koncepcjami nie stoi. Ludzie mieszkający w pokoju obok mówią, że dziewczyna od początku turnusu była w złym procesie, a Mahmud robił co mógł, ale Wy tam oczywiście byliście bardzej i wiecie więcej. Lepiej wróćcie do teorii zamachu w Smoleńsku, bo przynajmniej przysłużycie się Antoniemu, któremu ubywa protagonistów.
@eDBX37txWmRRyV6E: Ale przed chwilą obejrzałem te wywiady z Markusem w TVN Uwaga pod kątem jego ewentualnej psychopatii. I myślę sobie, że naprawdę musiałby być dobrym aktorem, żeby tak naturalnie odegrać strach, drżenie głosu, załamania głosu, ból i tym podobne uczucia.
@1korner: Czyli jednak dopuszczasz że można, a wręcz należy tworzyć pewne założenia oraz, że ich funkcja jest uzasadniona? Mam nadzieję, że nie muszę nadmieniać iż nie wszystkie koniecznie muszą być prawidłowe, co czasem nie umniejsza ich pomocy w rozwiązaniu sprawy... Jak zwykle jest kilka opcji: profil jest zgodny jednak nie pomaga w ujęciu (zgodność okazuje się dopiero po przypadkowym ujęciu); profil jest niezgodny jednak pomaga w ujęciu; profil jest niezgodny
Psychopata słowami potrafi grać wzorem każdego normalnego człowieka.
Ale przed chwilą obejrzałem te wywiady z Markusem w TVN Uwaga pod kątem jego ewentualnej psychopatii. I myślę sobie, że naprawdę musiałby być dobrym aktorem, żeby tak naturalnie odegrać strach, drżenie głosu, załamania głosu, ból i tym podobne uczucia.
@1korner: Żaden problem dla kogoś kto na przykład jest zawodowym podrywaczem jakich jest pełno w różnego rodzaju klubach.
@eDBX37txWmRRyV6E: No dobrze, ale taki profil przeważnie tworzymy, kiedy szukamy przestępcy. Kiedy już go mamy profil jest niepotrzebny, bo możemy go wysłać na badania psychiatryczne. Tak było np. w przypadku Ewy Tylman. Oskarżony Adam Z. został na takowe posłany i co ciekawe wyszło, że ma osobowość łagodną, poniżej przeciętnej.
@eDBX37txWmRRyV6E: Możliwe, że grał, ale jeśli już - to dobry z niego aktor. Oczywiście np. strachu nie musiał odgrywać, bo miał ku niemu powody. Osobiście znam pewnego psychopatę (zdiagnozowanego w więzieniu), którego na krótką metę potrafiłem przestraszyć : ) Jak takiemu kutasowi robisz przykrość dla niego realną, to on to jednak potrafi odczuć.
@1korner: Nie uważasz, że to trochę bez sensu? Jeśli mowa o psychopatach to marne szanse na zbadanie takowego, to można wykryć tylko w jego naturalnym środowisku, przynajmniej jeśli mowa o tych kalkulatywnych którzy są przygotowani. Nie uważasz, że gdyby istniał na to test to świat by wyglądał inaczej? Zakłada się, że odsetek psychopatów w społeczeństwie sięga około 1%-2% faktem jest, że typowo impulsywni są widoczni gołym okiem i stanowią większą
@eDBX37txWmRRyV6E: To rozróżnienie na kalkulatywnego i impulsywnego odczytuję jako różnice w systemie samokontroli (aż tak się nie znam na psychopatach). Zauważ jednak jeszcze jedną niezwykle ważną cechę psychopatów - oni są biograficznie nielinearni - nie potrafią zbyt długo trwać w jednym układzie i są niekonsekwentni. Dlatego mają problem z realizacją planów. W praktyce często zmieniają pracę, zawody, związki partnerskie, wręcz osobowości jak ten z Twego przykładu. Ten mój znajomy, chcąc
@1korner: Istnieją psychopaci bardzo dobrze odgrywający jedną rolę. Ba wielu polityków, szefów lub innych wysoko postawionych ludzi to właśnie psychopaci. Stanowiska bądź zajęcia dające władzę to jest to co oni uwielbiają. Jednak najczęściej wtedy prowadzą oni podwójne życie - taki rodzaj psychopaty został opowiedziany w filmie "American psycho" - jasne skrajny przypadek z filmu... Często jak nie można zrealizować swoich ambicji znajduje się ucieczkę w czym innym - jak chociażby
@1korner Coz dane zbierane w latach 90-05. Bush, Clintony a przede wszystkim Hussein Obama zrobili swoje... Dobrze ze sie zgadzamy co do powszechnosci psychopatii w spoleczenstwie :) Dobranoc
@eDBX37txWmRRyV6E: Nie zdążyłam przeczytać wszystkich wpisów, ale podoba mi się Wasza rozmowa! Na szczęście art. 31 § 1 k.k. mówi, że psychopata nie jest osobą niepoczytalną (a więc jest poczytalny).
@Brunhilda2: Psychopatia nie jest chorobą psychiczną według ICD 10, w zasadzie to nie jest wydzielona w ICD 10, owszem można ją "podciągnąć" pod zaburzenia osobowości - dysocjacyjne zaburzenie osobowości, jednak nie jest to tym samym, po prostu posiada kilka cech wspólnych.
Gdyby psychopatia była sklasyfikowana jako choroba psychiczna nagle zniknęło by z życia publicznego wiele znanych ludzi :) co w sumie by wyszło wszystkim na dobre. W zasadzie to czekam
@eDBX37txWmRRyV6E: Masz dużo racji. Ale jest też inny aspekt. Mam na myśli sprawy kryminalne typu sadystyczny/seryjny morderca. Gdyby wszyscy tacy byli "chorzy", to zamiast siedzieć w więzieniu albo dostać karę śmierci (tam gdzie ona jest), wywinęliby się psychiatrykiem. Taki Kajetan P... Jego ofiara była 100% niewinna w kontekście tej zbrodni. Niewinna, bo była ofiarą przypadkową. Ostatnie informacje z początku lipca (może jest coś nowego) były takie, że on był poczytalny
@Brunhilda2: Prawo powinno być tak skonstruowane, żeby nie dało się "wywinąć" - odebrał życie (nie mówię oczywiście o wypadkach - np. drogowych (poza odebraniem życia w wypadku z pełną premedytacją - czyli na przykład prowadząc pod wpływem narkotyków lub alkoholu - tak takie "wypadki" powinny być traktowane jako zabójstwo z premedytacją)) to życie powinien stracić. Oczywiście także powinno się w pełni wykluczyć przypadek obrony siebie, rodziny lub innego człowieka -
@eDBX37txWmRRyV6E: To zgadzamy się w 100%. I myślę, że także nieraz też zabójstwo w afekcie byłoby usprawiedliwione (nie sprawdziłam, czy to się kwalifikuje też jako obrona własna). Na przykład popełnione przez osobę, nad którą znęcano się psychicznie i fizycznie przez długi czas. Pewnego dnia ta osoba broniąc się, zabija swojego kata. Słyszało się też o przypadkach przekroczenie granic obrony koniecznej. I to ofiara była karana... Niewątpliwie ludzie o osobowościach psychopatycznych/charakteropaci
@Brunhilda2 Przy obecnym systemie prawno-sadowniczym pojecie obrony koniecznej nie dosc ze istnieje tylko teoretycznie to nawet ta teoria jest beznadziejna.
@eDBX37txWmRRyV6E: Niestety, prawodawstwo nie zawsze idzie w parze z przemianami na świecie. Jest jeszcze tyle ciekawych tematów: eugenika, eutanazja czyli "mercy killing". Kontrowersyjne tematy, ale to juz następnym razem. Padam. Dobranoc...
@Brunhilda2: Osobiście jestem przeciwny zarówno eugenice jak i eutanazji.
Wracając do lżejszych tematów po części związany z psychopatami kalkulatywnymi i to tymi najniebezpieczniejszymi... uważam, że powinien być także zapis o fałszowaniu nazw i pojęć za które powinny być długie kary więzienia. Tak więc za nazywanie ślimaka rybą powinna być kara bezwzględnego dożywotniego więzienia. Podobnie z resztą za nazywanie marchewki owocem. Jeśli dopuszcza się takich czynów zuchwale i zapisuje się to
Szanowni Państwo Spiskowcy, jak Wy w ogóle możecie dyskutować o czymś takim, że Pani Cieślińska ma nieprawidłowy wyraz twarzy, bądź chcecie pouczać rodzinę Żuk jak nieprawidłowo wybrała pełnomocnika?!
Tym stopmanipulacjom, brunhildom, knotom itp. wydaję , że są osobami współczującymi - a to jest zwykłe chamstwo! Szczerze mówiąc, zwykłe prymitywne chamy jesteście, co analizują jak ludziom mniej lub bardziej chamsko wejść w żałobę. i nic więcej za tymi Waszymi koncepcjami nie stoi.
Ludzie mieszkający w pokoju obok mówią, że dziewczyna od początku turnusu była w złym procesie, a Mahmud robił co mógł, ale Wy tam oczywiście byliście bardzej i wiecie więcej.
Lepiej wróćcie do teorii zamachu w Smoleńsku, bo przynajmniej przysłużycie się Antoniemu, któremu ubywa protagonistów.
#magdazuk
@1korner: Żaden problem dla kogoś kto na przykład jest zawodowym podrywaczem jakich jest pełno w różnego rodzaju klubach.
Komentarz usunięty przez autora
@eDBX37txWmRRyV6E: Heh, w dzisiejszym świecie niełatwo być psychopatą : )
A co do węży w garniturach... to chyba nie 3-4% procent menedżerów to psychopaci, a 30-40% : )
Odłóżmy koszmary na jutro, dobranoc.
Gdyby psychopatia była sklasyfikowana jako choroba psychiczna nagle zniknęło by z życia publicznego wiele znanych ludzi :) co w sumie by wyszło wszystkim na dobre. W zasadzie to czekam
(nie sprawdziłam, czy to się kwalifikuje też jako obrona własna). Na przykład popełnione przez osobę, nad którą znęcano się psychicznie i fizycznie przez długi czas. Pewnego dnia ta osoba broniąc się, zabija swojego kata. Słyszało się też o przypadkach przekroczenie granic obrony koniecznej. I to ofiara była karana... Niewątpliwie ludzie o osobowościach psychopatycznych/charakteropaci
Wracając do lżejszych tematów po części związany z psychopatami kalkulatywnymi i to tymi najniebezpieczniejszymi... uważam, że powinien być także zapis o fałszowaniu nazw i pojęć za które powinny być długie kary więzienia. Tak więc za nazywanie ślimaka rybą powinna być kara bezwzględnego dożywotniego więzienia. Podobnie z resztą za nazywanie marchewki owocem. Jeśli dopuszcza się takich czynów zuchwale i zapisuje się to