Wpis z mikrobloga

hej Mireczki i Mirabeleczki, #pytanie odnośnie #uber wybieram się na #wakacje w Portugalii i Hiszpanii.
Mam dwie karty debetowe z #mbank jedną prowadzoną w PLN druga w EUR. Jak korzystniej rozliczać się będzie za ubera poza granicami Polski - podpinać pod niego debetową w EUR i z niej płacić, czy nie warto z jakiś powodów (np. z racji że jestem z PL będzie miało miejsce podwójne przewalutowania czy coś, a'la paypal #dziady)

z góry dzięki za pomoc!

#zagranico
  • 13
@vvit0: wydaje mi się że płacąc w złotówkach po prostu zapłacisz po kursie wymiany z banku. więc wyjdzie bardzo podobnie, chyba że kupisz euraski na konto eur w jakimś lepszym kursie i nimi będziesz płacił.

Gdyby w grę wchodziły trzy waluty to już lepiej mieć euro
eszcze dowali prowizję za przewalutowanie.

@Vincenzo: to pewne? w pekao płacę za chińskie cuda kartą w pln i kurs jest całkiem przyzwoity, prowizji też nie ma żadnej.
Paypal wychodzi dużo drożej.
@hpiotrekh: z TOiP mBanku:

2 W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji.
@Vincenzo: To fakt. Tylko jak się jest na wakacjach i wyda kilkaset euro max to wielkiej roznicy nie ma. Nie taka, żeby się jakoś specjalnie przejmować ( ͡° ͜ʖ ͡°) tzn oczywiscie lepiej wziac piniondz w kieszeń, kupiony za lepszy kurs, ale jakiś uber itp, gdzie wymagałoby to zakladania walutowych kart to raczej nie warte zachodu