Wpis z mikrobloga

Hej, chce wymienić w rowerze wkład supportu i korbe kwadrat na H2 deore + nowy łańcuch i możliwe, że kaseta też. Rower ma 4 miesiące i 2500 km na liczniku i już dwa razy na gwarancji support wymieniany i juz mam go powyżej dziurek w nosie. Części udało mi się kupić w mega dobrej cenie. I teraz moje pytanie:

Robić samemu czy iść z tym do serwisu?

Nie chce się rzucać z motyką na słońce.

#rower #mtb #serwisrowerowy
  • 33
@Rivgen: załączysz szajbajka, czy innego YT i nie powinno być problemu.
Klucz do kaset i bacik masz (jeśli planujesz zmianę)? Do łańcucha ponadto potrzebny jest rozkuwacz, bo pewnie będzie trzeba skracać, a do połączenia najlepiej użyć spinki. Warto mieć też rezerwową spinkę, w razie, gdyby na trasie Ci się kiedyś zerwał łańcuch.
Możesz ewentualnie serwisowi zlecić zdjęcie korb i wyjęcie wkładu suportu, chyba że masz jakieś inne rowery z suportem na
@Rivgen: planowanie polega na wyrównaniu gwintu w mufie aby nowy wkład supportu dobrze się wkręcił

@Baldor: ahaaa, to nie wystarczy stopniowo go wkrecac i nie na sile zeby nie zajechac gwintu?
Rower swiezy wiec raczej nie powinno byc problemu
@Rivgen: zyskujesz minimalnie niższą wagę i mityczną sztywność, a tracisz mnóstwo hajsu.
wrzuciłbym tam dobry suport na kwadrat, korbę oczywiście zostawił, a pieniądze wydał sensowniej, choćby na komplet narzędzi...
@Owczarek_Nazistowski: zębatki w korbie swoje już przesły i kilka ząbków prawie nie ma. Wkład supportu wymieniany 2 razy, po 500 km i po 1200km i mam go szczerze dość, bo znowu nadaje się do wymiany. Waga nie ma znaczenia. Jeździłem na H2 i jest o wiele lepszy niż kwadrat.
Poza tym to rower na zajechanie i wyrobienie formy.

rower w serwisie za każdym razem tydzień leży …
zębatki w korbie swoje już przesły i kilka ząbków prawie nie ma

@Rivgen: po 2500 km? to weź zezłomuj ten rower, bo dwa lata będziesz w niego pakował hajs, a przy odsprzedaży dostaniesz góra 50% ceny zakupu.