Wpis z mikrobloga

#fpl WILDCARD FAQ

1. sprzedając kogoś, kto zyskał na wartości w Waszym składzie z 4.5 na 4.7 do Waszego budżetu trafia 4.6 (50% różnicy między wartością kupna i sprzedaży). Niestety, gdy ktoś podrożeje z 4.5 na 4.6 nic nie zyskacie, bo te 50% zaokrągla się w dół

2. uważajcie gdy sprzedajecie kogoś np. za 4.6, bo potem go musicie kupić za 4.6, ale dostaniecie za niego tylko 4.5

3. zarobić można na tym, że cena danego piłkarza wzrośnie o 0.2 lub więcej przez te dwa tygodnie do GW4

4. zarobić można również na tym, że piłkarz którego mamy i chcemy go zatrzymać straci na wartości (np. sprzedajemy dziś Kane'a za 12.5 i kupujemy go na powrót przed rozpoczęciem GW4 za 12.3)

5. kto podrożeje a kto stanieje możecie śledzić tutaj, ale algorytmy są dopiero rozszyfrowywane, więc strona nie do końca precyzyjnie estymuje zmiany wartości

6. kolejną WC dostaniecie dopiero 30. grudnia koło południa, więc jeśli nie macie bardzo słabego wyniku i bardzo słabego składu, polecam oprzeć się pokusie :-)

7. (czytać głosem Szpakowskiego) FPL to maraton, a nie sprint. Na początku sezonu CHE i LIV dały popis gry obronnej i masa osób po GW1 i GW2 pozbyła się obrony tych ekip, a GW 3 pokazał, że jednak coś tam bronić potrafią. Trzeba myśleć w dłuższej perspektywie i to narzędzie powinno w tym pomóc.

8. HARRY KANE NA SERIO NIE STRZELA W SIERPNIU

Kolejna okazja do użycia karty to przerwa reprezentacyjna po GW7. Świetnie zaprezentowano to tutaj.
  • 13
@parachutes: nauczka na przyszły sezon - budować zespół na pierwsze 2-3 kolejki, do przerwy reprezentacyjnej i wtedy dzika karta. Co prawda jeszcze nie wiem czy teraz użyć dziką kartę, ale jestem pewien, że lepiej bym wyszedł na zbudowaniu zespołu na te 3 pierwsze kolejki, a potem dzika karta.
@arko123: Ja tak dokładnie zrobiłem, ale mimo fatalnej kolejki dzisiaj zastanawiam się czy użyć WC. Co byś zrobił na moim miejscu? Pewnie zyskałbym sporo na wartości, ale z drugiej strony nie wiem czy chciałbym kogoś ze swojej ekipy (oprócz ławki) zmienić, bo kalendarz mam sprzyjający, a wynik nie jest dramatycznie zły. Po zaktualizowaniu będzie 35 punktów na tę kolejkę. W budżecie 4.4 i kasa na Willian -> Hazard lub inne
Pobierz
źródło: comment_2BmvI3hyUGK1dymp3pa69invy32wobop.jpg
@parachutes: moim zdaniem u Ciebie wystarczy hit na -4 - wymiana Kane'a i Williana(szczegolnie niepokoi pewny spadek ceny hk zwlaszcza przy jego cenie), ja mimo wszystko uzylem wc bo oprocz Kane'a mialem kdb, tadica, stonesa i van anholta ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@parachutes: jakbyś ulepszył obronę, żeby mieć 3 pewniaków i ewentualnie wymienił Williana na kogoś, kto będzie grał na 100%, to nie trzeba robić dzikiej karty. W 3 transferach dałoby to zamknąć. Masz dużo w banku, więc powinno to być do zrobienia.
@arko123: @Bruce_Robertson: Przy GW1 i GW2 zrobiłem dwa hity, łącznie -8 i wolałbym kolejnych uniknąć. Akurat moja obrona do tej pory była najsolidniejsza, średnio chyba po 6 punktów chyba każdy dowoził. Hegazi może trafić na ławkę po dzisiejszej wtopie i wtedy będę miał problem.

Richarlison za Williana?
Mbemba lub Wimmer (przechodzi do Stoke, a już jest wart tylko 4.4) za Dummetta?

PS. W ramach ciekawostki wrzucam skład Lewisa Cooka z
@parachutes: W takim razie wc, szczegolnie Kane'a warto wymienic, przynajmniej na czas jego wyprzedazy bo przed rozpoczeciem gw 4 bedziesz mogl go odkupic zapewne za 12.3.Sam posiadam ryszarda, ale warto zebys zastanowil sie tez nad kims z live - ogladalem dzis ich mecz i to glupota nie miec nikogo z ich ofensywnej trojki(chociaz strach przed rotacja jest), albo moze to czas zebys zakupil juz Haza?Bo wydaje mi sie ze ta czworka
@Bruce_Robertson: @arko123: To tak zrobię, myślę że sporo można zarobić, bo w kolejnych okienkach na reprezentację już będzie mniej aktywnych graczy i więcej się będzie działo z cenami teraz.

Kane do składu pewnie wróci jak zejdzie do 12.3 (a coś czuję, że zejdzie).
Mane/Salah muszą być w moim składzie i przyjdzie czas decyzji przed samym deadlinem.
Hazard może się zmieści, ale z uwagi na to, że nikt go teraz nie
Pobierz
źródło: comment_IzvBPfyIhe2DXbwIFgJJF0o3T2nRDd9m.jpg