Droga Mleczna niedaleko Horseshoe Bend w Arizonie. Zielone "chmury" to tak zwany airglow, czyli światło emitowane przez zjonizowane atomy tlenu w wyższych warstwach atmosfery. Ogniskowa 24 mm, f/2, ISO 1600, mozaika 6 kadrów, każdy po 60 sek.
@namrab da sie coś zrobić canonem 40d czy za bardzo szumi na wyzszych iso? Ewentualnie kilka ekspozycji jednego kadru i software który usuwa szumy na tej podstawie łącząc zdjęcia?
Ogniskowa 24 mm, f/2, ISO 1600, mozaika 6 kadrów, każdy po 60 sek.
@namrab: Oj to już na granicy przesunięcia było. Bawiłem się jakiś czas temu zdjęciami nieba... 1m 15s już było popsute. Moje fotki jednak mimo sporej czułości wyszły słabo - no wiem, w PL jednak o tej porze galaktyka nie jest dobrze widoczna... ale jednak (do tego jednak obiektyw 'zbiera' za mały kąt). Podrasowywałeś jakoś te fotki? Poniżej moja
@namrab: czy ja mógłbym prosić o wyjaśnienie jak się robi tego typu zdjecia? Ja jak robię długie naświetlanie, to zanim zacznie być widać przesuwanie nieba, to zdjęcie i tak wychodzi z czarnym niebem i gwiazdami. Żadnych dróg mlecznych nie widać. Jak ty to robisz????????? Dlaczego to jest takie kolorowe????????
@namrab Zdjecie drogi mlecznej zrobione za pomoca drogiej malpki (sony rx100) w najlepszym miejscu do tego typu zdjec w Polsce (Bieszczady) zdjecie z 2015.
@zbigniew-wu: Elegancko. Tydzień temu byłem na wsi koło Czaplinka, gdzie trafiłem akurat na bezchmurne niebo. Droga Mleczna była fenomenalnie widoczna (we Wrocławiu jak i innych wielkich aglomeracjach takiej nigdy nie zobaczymy), jednak nie miałem czym tego uchwycić (╥﹏╥)
@looongier: potrzebujesz: statywu, głowicy astronomicznej, aparatu z szerokokątnym obiektywem, wężyk spustowy:) troche cierpliwości w ogarnięciu sprzętu, ciemnego nieba. Później zestackować cały dobry materiał i powyci ągac detale w jakims programie graficznym. Pozdro
@Nooser: statyw pod teodolit najlepiej drewniany(używkę można za 300 wyhaczyć) jest cięzki stabilny, chyba że zalezy ci na mobilnośći to coś lekkiego fotograficznego, sam obecnie jestem w trakcie testów mobilnego benro A1180T i wychodzi wszystko w miarę stabilnie a to jakies 300zl, głowica astronomiczna - SW Star Adventurer (uzywam sam) ok.1600zl, widziałem projekty ręcznych prowadzen np. Fastron i tu już tylko materiały Cię kosztują i lunetka polarna, aparat z szerokokątnym obiektywem
Ogniskowa 24 mm, f/2, ISO 1600, mozaika 6 kadrów, każdy po 60 sek.
#namrabcontent <- zapraszam do obserwowania
#astronomia #astrofotografia #astrofoto #fotografia #kosmos #mojezdjecie
Komentarz usunięty przez moderatora
@namrab: Oj to już na granicy przesunięcia było. Bawiłem się jakiś czas temu zdjęciami nieba... 1m 15s już było popsute. Moje fotki jednak mimo sporej czułości wyszły słabo - no wiem, w PL jednak o tej porze galaktyka nie jest dobrze widoczna... ale jednak (do tego jednak obiektyw 'zbiera' za mały kąt). Podrasowywałeś jakoś te fotki? Poniżej moja
Zdjecie drogi mlecznej zrobione za pomoca drogiej malpki (sony rx100) w najlepszym miejscu do tego typu zdjec w Polsce (Bieszczady) zdjecie z 2015.
@namrab: W ogóle polecam tę miejscówkę ale może niekoniecznie osobom z lękiem wysokości lub przestrzeni :D
@jeanpaul: Było tak samo cholernie gorąco jak rok temu w sierpniu? :)
@medevacs: cieplej :), hartowalem sie przed zejsciem angel trail w grand canyon
Komentarz usunięty przez autora
https://web.facebook.com/ksiezycowelove/photos/a.1641930842764293.1073741827.1641928952764482/1792230164401026/?type=3&theater
@medevacs: najbardziej podobalo mi sie ostrzezenie na 3 mili:
A na dole bylo nie wiecej niz ~110F/44C