Wpis z mikrobloga

Skoro w Unixie wszystko jest plikiem, to kiedyś udało mi się po sshfs udostępnić kontroler FireWire, potem zaszalałem i próbowałem zrobić to samo z jednym rdzeniem z mojego #servermasterrace do #macbook A1181 na #linuxmint.

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniac777: Teraz mam inny pomysł, wsadzę ethernet 1000Mbit/s do PC ze starym althonem 1,2ghz, oraz całkiem pokaźnym (ale nadal przestarzałym) radeonem na szynie AGP po ftp do mojego lapsa.
Jak zadziała to zniknie obraz, i może uda mi się wyświetlić z laptopa (ale zrobię to na VMie) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@majsterV2: To oznacza że o ile do np seriala wystarczy wysłać ciąg znaków, o tyle przypuszczam, że akceleracja będzie działa w ten sposób, że proces (pracujący w userland) wypełnia bufor pamięci w którym opisuje czego chce, a potem wywołuje IOCTL który trafia do lokalnego j---a systemu, w którym wskazuje gdzie w pamięci jest ten bufor, a moduł j---a (kernel land) wyśle go już do sprzętu. Przy takim mapowaniu plików polegniesz
  • Odpowiedz
@majsterV2: Prawdopodobnie napisać własną warstwę komunikacji pomiędzy jądrami dwóch systemów przekazującą IOCTL i w razie potrzeby kopiującą wszystkie struktury pamięci niezbędne do ich wykonania (o ile ktoś jeszcze nie napisał czegoś takiego).
  • Odpowiedz