Wpis z mikrobloga

@quwer: nie napisałeś co już masz/umiesz, więc polecam poniższe:
- dokumentację Spring core (Spring Framework),
- dokumentację Spring Boot,
- dokumentację Gradle,
- dobrze poznać najpierw jak działa Maven nie zaszkodzi,
- warto dobre poznać swój silnik bazy danych i ogólnie SQL
- zapoznać się czym są JDBC, JPA/Hibernate, poznać ze dwa alternatywne systemy ORM, i wtedy rozważyć czy warto użyć Spring Data

@ppawel to wszystko mniej więcej jasne, na mavenie potrafię zrobić, z gradlem miałem mało do czynienia i potrzebuje jakiegoś samouczka, który mi pokaże jak zrobić, żebym potem móc sobie doczytać teorie
@quwer: ale co tu laczyc? przeciez w gradle piszesz dokladnie to samo co masz w mavenie tylko inna skladnia

Sprobuj wygenerowac projekt ze spring boot initilizera (albo przez strone albo wbudowany do intelliJ np.) i sprawdz czym sie rozni od twojego
@quwer: tak jak ktoś napisał tutorial springowy jest dobry, baze se możesz dodać H2 , tą co w pamięci jest i nie musisz nawet za bardzo męczyć się z configiem, w zasadzie to nic nie musisz... xD
@quwer: jHipster - generuje Ci aplikacje Spring + Angular 2. Wygeneruj sobie coś małego i modyfikuj. Ja się tak uczyłem wzorując się na dobrze napisanym (wygenerowanym) kodzie z testami.
@quwer: Taka baza plikowa typowo pod środowisko deweloperskie. Bajecznie łatwo postawić i zarządzać.
Przykładowa konfiguracja (application.properties, tutaj w formacie YAML jako application.yml):
https://pastebin.com/LuxtTbc6 (pod adresem localhost:port/console będzie dostępny webowy klient H2, a sama baza dostępna będzie w formie pliku o nazwie h2-test w katalogu domowym użytkownika C:\Users\)

A z zależności wystarczy tyle (nie chce mi się szukać gradle'owych ale z tym już sobie powinieneś poradzić):
https://pastebin.com/nfV8ydiQ
@quwer: To co podesłałem to jest wszystko żeby mieć w pełni działającą bazę SQL. Ułatwia to bardzo początki, bo nie tracisz godzin na przepytywaniu Google'a jak postawić BD i dlaczego nie działa pomimo tego, że wg tutoriala powinno. Teraz możesz się zająć Hibernatem czy co tam wolisz i spędzać godziny na Google'owaniu o modelach, relacjach itd. ¯\_(ツ)_/¯