Wpis z mikrobloga

@Miedziany_Brodacz: https://aniastarmach.pl/przepis/chili-con-carne/ z modyfikacjami:
- czosnek dodany później, smażony kilkanaście sekund (popularny błąd, wiele osób smaży czosnek za długo i wtedy jest gorzki)
- poza passatą dodałem też sparzone pomidory potraktowane takim czymś do robienia puree z ziemniaków
- nie ma sensu dodawać wody, z pomidorów i passaty jest wystarczająco
- smażyłem na oleju rzepakowym, a nie na oliwie (nie czaję pomysłu smażenia na tłuszczu, którego temperatura dymienia to 110
  • Odpowiedz
@Camel665: Cebula i kiszony to ciekawa interpretacja. Nastepnym razem jak Ci zostaną pomidory kup avokado i zrób samemu guacamole. Czosnek można smażyć i dłużej wtedy daje więcej smaku ale tylko na najniższym ogniu albo zacznij od zimnej patelni + oliwa/olej.

Co do oleju to się nie zgodzę, ja smażę wszystko na oliwie.

Pierwszy lepszy cytat z Google "Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować
  • Odpowiedz