Wpis z mikrobloga

Wy się tak śmiejecie z rządu a ja szukam jakiś pozytywów w #dobrazmiana i tak zobaczcie ostatnie dwa lata są rekordowe jeśli chodzi o liczbę demonstracji w Warszawie to świadczy o tym jak rząd dba o naszą aktywność i tym samym systematycznie zwiększa ilość spacerowiczów.

Dane, które udostępnia im stołeczny ratusz, pokazują liczbę zgromadzeń w Warszawie od 2004 roku. I nie pozostawiają wątpliwości – dwa lata rządów PiS to skok ich liczby w mieście. Od października 2015 do czerwca 2017 roku było ich łącznie 4093

Do 2015 roku średnia liczba zarejestrowanych zgromadzeń w ciągu roku to 559. Ale już w 2016 r. obywatele demonstrowali 2418 razy, ale w pierwszej połowie 2017 r., do końca czerwca urzędnicy ratusza zarejestrowali już 1435 zgromadzeń

http://www.rp.pl/Rzad-PiS/308139929-Polacy-coraz-czesciej-manifestuja.html#ap-1

Pobierz k1fl0w - Wy się tak śmiejecie z rządu a ja szukam jakiś pozytywów w #dobrazmiana i ta...
źródło: comment_K4Y3CnHAVXsXyAAzo6BF6g4mkCPFlUia.jpg
  • 7
@k1fl0w: teraz prawo jest bardziej liberalne odnośnie demonstracji, nawet nie ma limitu 15 osób :)
Organizację zgromadzeń reguluje prawo o zgromadzeniach przyjęte 24 lipca 2015 r. przy poparciu PO, PSL, SLD i sprzeciwie posłów PiS i Zjednoczonej Prawicy. Wcześniej obowiązujące prawo z 1990 roku było nowelizowane 6 razy. Parlamentarzyści zastąpili je nową ustawą, realizując wyrok Trybunału Konstytucyjnego z września 2014 r. Ustawa pozwala zgłaszać zgromadzenie niezależnie od liczby uczestników (wcześniej obowiązywało
@k1fl0w: Ta liczba jest zawyżona. Co prawda faktycznych demonstracji jest więcej, bo np ORP nie zgłaszają od wejścia w życie nowelizacji ustawy, ale część zgłoszonych nie odbywa się w ogóle, bo ludzie zgłaszają tylko w celu zajęcia miejsca.

Z plusów #dobrazmiana - mój krąg znajomych się rozszerzył tak gdzieś 10-krotnie.