Wpis z mikrobloga

Cześć,

niedługo wyjeżdżamy z dziewczyną do Meksyku. Ja jadę na trochę ponad 3 tygodnie, ona zostaje dłużej, jedzie na praktyki. Przygotowałem taki wstępny plan zwiedzania, czy ktoś mógłby zerknąć czy to w miarę trzyma się kupy i czy coś warto dodać/usunąć? Podróż zaczynamy 25.08, a kończymy 19.09 (dziewczyna zostaje potem w Poza Rica). Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

PS Jakby ktoś był w podobnych terminach to chętnie się dołączymy do podróży/wynajmu samochodu.

Poniżej zamieszczam plan, pozdrawiam Paweł :)

25.08 pt Mexico City Przylot i nocleg

26.08 sob Mexico City -> Oaxaca Śniadanko, zostawiamy bagaże, spacer i samolotem do Oaxaca

27.08 ndz Oaxaca Zwiedzanie miasta

28.08 pon Oaxaca i okolice Różne opcje: Busy do Teotitlan co kilka minut z głównej ulicy w Oaxaca (brak rozkładu) El Tule - największe drzewo na świecie, pień 11 metrów średnicy Monte Alban - majańskie ruiny, ale podobno robią wrażenie, jakby na pustyni, mniej turystów Culipam - niedokończony kościół i klasztor Santiago

29.08 wt Oaxaca -> San Cristobal Zwiedzanie Oaxaca i ok 20:00 wyjazd do San Cristobal, noc w busie (11h drogi)

30.08 śr San Juan Chamula i Zinacantan 7:00 jesteśmy na miejscu, moment na drzemkę i Jedziemy zobaczyć San Juan Chamula

31.08 czw Kanion Sumidero i Chiapa de Corzo Zorganizowany wyjazd łączony kanion + zwiedzanie miasteczka Przed 9:00 wyjazd, powrót 15:00 ~200 MXN

1.08 pt San Cristobal de las Casas -> Palenque Ostatni look na miasteczko i ok 12:00 do Palenque (9h w autobusie) 21:00 Palenqe - idziemy spać

2.08 sob Palenque -> Bacalar Wcześnie wstajemy, żeby unikać tłumów. Zwiedzanie Palenqe Wieczorem (18:00) w busa do Bacalar //Można też przemyśleć: Bonampak i Yaxchilan (jeden dzień zwiedzania)//

3.08 ndz Bacalar Laguna Bacalar! Cenoty darmowe wejście, ale przez restaurację, w której trzeba coś zostawić

4.08 pon Mahahual Wyjazd 9:45 powrót 16:30 Wieczorem kolacja i wyjazd do Tulum (19:15 lub 23:15, 2-3h)

5.08 wt Tulum Plażowanie

6.08 śr Wokół Tulum Gran Cenote / Coba /Sian Ka'An / Punta Allen do wyboru

7.08 czw Wokół Tulum Akumal żółwie / plaża Xpu Ha

8.08 pt Playa del Carmen Plażowanie / cozumel?

9.08 sob -> Puerto Morelos -> Cancun Może jakimś skuterem czy stopem?

10.08 ndz Isla Mujeres -> Valladolid Isla Mujeres cały dzień i wieczorem do Valladolid

11.08 pon Chichen Itza Zwiedzanko

12.08 wt -> Merida Merida

13.08 śr -> MexCity -> Poza Rica Lot z Meridy rano do Mex City i od razu do Poza Rica Meldowanie w Poza Rica

14.08 czw Poza Rica - praca

15.08 pt Poza Rica - praca

16.08 sob Mexico City Wcześnie rano do Mexico City -> Guadelupe, muzeum etnograficzne

17.08 ndz Mexico City Zwiedzanie Mexico City

18.08 pon Poza Rica / Mexico City
#meksyk #podroze #podrozujzwykopem
  • 8
@ThePawel: Ty na wakacjach będziesz miał większy #!$%@? niż ja w robocie.
Połowy miejsc nie znam więc nie pomogę. Chichen Itza trochę nudna i tak turystyczna, że ja po godzinie chciałem wracać. Tulum super. Oaxaca też. W Meksyku polecam właściwie tylko Coyoacan. Merida średnio mi się podobała (ale innym ludziom z tego co wiem to bardzo:) Cozumel też dość turystyczne - pojechałem głównie ze względu na nurkowanie. Jabyś znalazł jeszcze jakieś
@ThePawel: A nie wybieracie się do Teotihuacán? Być w Mx i nie wejść na piramidę słońca, to trochę jak nie być w Mx. No i jeszcze do tego muzeum antropologiczne - pióropusz, kalendarz i takie tam pierdoły... Jak będziesz w Oaxaca to kup kapelusz koniecznie, są zajebiste.
@mike78 do Mexico city najłatwiej wrócić stąd decyzja by wykorzystać jak najwięcej poza Mexico. Jak starczy czasu to teotihuacan na pewno nadrobię, dzięki za tip o kapeluszu. Poszukam :)
@mike78: Nic nie chce mowić, ale w Teotihuacan się tak wynudziłem jak nigdzie indziej. No ale przyznam, ze ogolnie nie jestem fanem ruin (np. Koloseum w Rzymie też mi sie nie podobało).