Aktywne Wpisy
NadiaFrance +23
Na początku wojny tag #ukraina był super -o ile w kontekście wojny można napisać, ze cos jest super- mnóstwo ciekawych filmików, spostrzeżeń, analiz, dyskusji, ale z czasem zaczął się degenerować. Pojawiła się pycha i fałszywe przeświadczenie o swojej wyjątkowości, a ciekawe tematy zostały wyparte przez śledzenie onuc, jakiś nic nie znaczących kont, jakieś pisanie "czemu dziś tyle onuc, co się stało" przy każdej okazji gdy Ukraińcy odnieśli jakieś zwycięstwo. Do tego sto
smutny_przerebel +14
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
niedługo wyjeżdżamy z dziewczyną do Meksyku. Ja jadę na trochę ponad 3 tygodnie, ona zostaje dłużej, jedzie na praktyki. Przygotowałem taki wstępny plan zwiedzania, czy ktoś mógłby zerknąć czy to w miarę trzyma się kupy i czy coś warto dodać/usunąć? Podróż zaczynamy 25.08, a kończymy 19.09 (dziewczyna zostaje potem w Poza Rica). Z góry dzięki za wszelkie uwagi.
PS Jakby ktoś był w podobnych terminach to chętnie się dołączymy do podróży/wynajmu samochodu.
Poniżej zamieszczam plan, pozdrawiam Paweł :)
25.08 pt Mexico City Przylot i nocleg
26.08 sob Mexico City -> Oaxaca Śniadanko, zostawiamy bagaże, spacer i samolotem do Oaxaca
27.08 ndz Oaxaca Zwiedzanie miasta
28.08 pon Oaxaca i okolice Różne opcje: Busy do Teotitlan co kilka minut z głównej ulicy w Oaxaca (brak rozkładu) El Tule - największe drzewo na świecie, pień 11 metrów średnicy Monte Alban - majańskie ruiny, ale podobno robią wrażenie, jakby na pustyni, mniej turystów Culipam - niedokończony kościół i klasztor Santiago
29.08 wt Oaxaca -> San Cristobal Zwiedzanie Oaxaca i ok 20:00 wyjazd do San Cristobal, noc w busie (11h drogi)
30.08 śr San Juan Chamula i Zinacantan 7:00 jesteśmy na miejscu, moment na drzemkę i Jedziemy zobaczyć San Juan Chamula
31.08 czw Kanion Sumidero i Chiapa de Corzo Zorganizowany wyjazd łączony kanion + zwiedzanie miasteczka Przed 9:00 wyjazd, powrót 15:00 ~200 MXN
1.08 pt San Cristobal de las Casas -> Palenque Ostatni look na miasteczko i ok 12:00 do Palenque (9h w autobusie) 21:00 Palenqe - idziemy spać
2.08 sob Palenque -> Bacalar Wcześnie wstajemy, żeby unikać tłumów. Zwiedzanie Palenqe Wieczorem (18:00) w busa do Bacalar //Można też przemyśleć: Bonampak i Yaxchilan (jeden dzień zwiedzania)//
3.08 ndz Bacalar Laguna Bacalar! Cenoty darmowe wejście, ale przez restaurację, w której trzeba coś zostawić
4.08 pon Mahahual Wyjazd 9:45 powrót 16:30 Wieczorem kolacja i wyjazd do Tulum (19:15 lub 23:15, 2-3h)
5.08 wt Tulum Plażowanie
6.08 śr Wokół Tulum Gran Cenote / Coba /Sian Ka'An / Punta Allen do wyboru
7.08 czw Wokół Tulum Akumal żółwie / plaża Xpu Ha
8.08 pt Playa del Carmen Plażowanie / cozumel?
9.08 sob -> Puerto Morelos -> Cancun Może jakimś skuterem czy stopem?
10.08 ndz Isla Mujeres -> Valladolid Isla Mujeres cały dzień i wieczorem do Valladolid
11.08 pon Chichen Itza Zwiedzanko
12.08 wt -> Merida Merida
13.08 śr -> MexCity -> Poza Rica Lot z Meridy rano do Mex City i od razu do Poza Rica Meldowanie w Poza Rica
14.08 czw Poza Rica - praca
15.08 pt Poza Rica - praca
16.08 sob Mexico City Wcześnie rano do Mexico City -> Guadelupe, muzeum etnograficzne
17.08 ndz Mexico City Zwiedzanie Mexico City
18.08 pon Poza Rica / Mexico City
#meksyk #podroze #podrozujzwykopem
Połowy miejsc nie znam więc nie pomogę. Chichen Itza trochę nudna i tak turystyczna, że ja po godzinie chciałem wracać. Tulum super. Oaxaca też. W Meksyku polecam właściwie tylko Coyoacan. Merida średnio mi się podobała (ale innym ludziom z tego co wiem to bardzo:) Cozumel też dość turystyczne - pojechałem głównie ze względu na nurkowanie. Jabyś znalazł jeszcze jakieś
Ew. co zabrać z Polski na 3 miesiące czego może brakować na miejscu?