Wpis z mikrobloga

#wspinaczka

Prośba o poradę. Szukam liny pojedynczej, dynamicznej / 9,7mm - 9,8mm / 60m / Siła uderzenia < 8 kN / Przesuw oplotu 0 / Cena maks 550 zł. Raczej nie Tendon. Wspinaczka głównie na Jurze. Co polecacie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ned: Czemu nie Tendon? Ja mojego smarta za 300 zł używam już 3 lata i jakoś nie widzę zbyt dużego powodu, żebym ją musiał zmienić na taką za 500. Większość "zniszczeń" zrobiła się w Sokolikach, Jura jest bardzo łagodna dla szpeju.
  • Odpowiedz
@Ned: może i tak, ale każdy producent zaleca wycofanie liny po 5 latach. Jak kupowałem to uznałem, że z mniejszym bólem serca wymienię linę za 300 zł po 3 latach niż linę za 600 po 5. Na razie wspinam się na niej trzeci sezon i nie sądzę żebym ją miał wymienić, może pod koniec przyszłego.
Wydaje mi się że czasami nie potrzeba produktu z najwyższej półki.

Wracając do tematu, w
  • Odpowiedz
@pilot1123: No właśnie przejrzałem te wszystkie oferty i liczyłem na to, że ktoś coś poleci na podstawie doświadczenia. Pod kątem danych liczbowych mam to ogarnięte, ale jest kilka czynników, które nie są tam ujęte jak subiektywne odczucie z pracy z liną, trwałość, realizacja ewentualnej gwarancji etc.
  • Odpowiedz
@Ned: problem jest taki, że mało kto przeciorał 50 lin w życiu, najwyżej instruktorzy :D
Ostatnio jeden mówił że używa lin z decathlonu bo są na metry. :)
  • Odpowiedz
@gc89: Skąd założenie, że muszę wydać tyle? Szukam czegoś możliwie taniego. Dlatego pytam, co możecie polecić.

Widzę, że Beal Karma 9.8 można dorwac poniżej 400 zł. Macie jakąś opinię na jej temat? @pilot1123
  • Odpowiedz