Wpis z mikrobloga

Browar Pilsweizer S.A. z Grybowa wypuścił kwasa. I nie, nie mam tu na myśli takiego nie nieplanowanego, zepsutego piwa ;). Na rynku pojawiło się już Pszeniczne Kwaśne – określane przez producenta jako berliner weisse. Ujawnione szczegóły oraz parametry – 11,3° Plato i 4,3% alkoholu – pokazują jednak, że nie jest to typowe, tradycyjne podejście do tego niemieckiego stylu, który charakteryzować się powinien przede wszystkim lekkością – wg klasyfikacji sędziowskich jego ekstrakt nie powinien przekraczać 8° Plato.

https://www.chmielnik-jakubowy.pl/berliner-weisse-browaru-pilsweizer/

#p--o #piworegionalne #pilsweizer #grybow #kwach #piwakwasne #berlinerweisse #piwnewiesci
von_scheisse - Browar Pilsweizer S.A. z Grybowa wypuścił kwasa. I nie, nie mam tu na ...

źródło: comment_DdPWNjzoEMXuEY6DTtIlTpKGtwoJbIca.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@von_scheisse:

wg klasyfikacji sędziowskich

czy chodzi Ci o zbiór wskazówek dla sędziów konkursów piw domowych, sygnowany przez BJCP?

W tym dokumencie podkreślają, żeby nie stosować wytycznych ani interpretacji w stosunku do piw komercyjnych :P
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN: Nie tylko BJCP :P. Chodzi mi o to, że jeśli przyjmuje się, że berliner weisse to p--o bardzo lekkie, to jeśli zrobimy z niego p--o o ballingu 11-12 BLG i wyżej to już to nie jest berliner weisse, ewentualnie jakaś jego imperialny wariant ;).
  • Odpowiedz