Wpis z mikrobloga

Witajcie Mireczki i Mrabelki!

Trafiłem na informacje w internetach oparte jakimiś tam badaniami tym i tym, że ładowanie baterii w telefonach do 80% przedłuża jej żywotność.

Chciałem zapytać czy to faktycznie prawda, bo jeśli tak to zaczął bym to stosować.

Dziękuję za odpowiedzi.

#telefony #android

Może #androiddev coś wiedzą na ten temat.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jaracz_Joint: NIe jestem znawcą, ale zauważ, że szybkie ładowanie ładuje też do mniej więcej takiego poziomu później ładowanie trwa dłużej w stosunku do tych 80% więc faktycznie może coś w tym być.
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: ciężko powiedzieć, ile ludzi tyle opinii... w teorii faktycznie długie cykle ładowania skracają żywotność, więc faktycznie warto doładowywać baterię w zakresie 30-80%, ale inne czynniki wpływają na baterię bardziej jak np. temperatura podczas ładowania ( ͡° ͜ʖ ͡°) elektronika nie jest głupia, i ładowanie albo bardziej dobijanie baterii do 100% odbywa się już małymi wartościami prądu, właśnie żeby zapobiegać nadmiernemu zużyciu ( ͡° ͜
JanuszProgramowania - @Jaracz_Joint: ciężko powiedzieć, ile ludzi tyle opinii... w te...

źródło: comment_RRfiKXsLosJ7XuP7gGxaURrfxGFYHOHn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jaracz_Joint: Jeśli zmieniasz telefon często (raz na dwa lata) to IMO bez znaczenia. Jedli nie to warto stosować się do tej zasady i ładować tylko do 80%, ale i zaczynać ładowanie jak bateria osiągnie 15%.
  • Odpowiedz