Wpis z mikrobloga

Przemyslenia na sobote
======================

Ja sam nigdy nie prosilem sie na ten swiat i nikt mnie o zdanie nie pytal.
Rodzice sprowadzili mnie z przyczyn egoistycznych, albo z przypadku. Podobnie jak i 99% ludzi zyjacych kiedykolwiek. Kwestia instynktow.

[BEZSENS]
---------

Cywilizacje powstaja, rozwijaja sie, upadaja.
Czlowiek jako gatunek wymrze dokladnie tak, jak i inne gatunki w ciagu milionow lat.
Nie ma sensu niczego szczegolnego budowac, ani bronic. Chyba, ze w ramach kotwiczenia, jako cos czym po prostu mozna sie zajac zeby zapomniec o tym co nieuchronne.

Inteligencja i swiadomosc sa przydatne dla przetrwania i rozmnazania sie. Jednakowoz gdy swiadomosc staje sie na tyle silna, ze jest w stanie lamac iluzje w ramach ktorych sama funkcjonuje - staje sie balastem. Doprowadza do ujrzenia pustki i bezsensu. Trzeba ja minimalizowac (izolacja, kotwiczenie, dystrakcja, sublimacja) - na szczescie istnieje bogata paleta mozliwosci.
Inteligencja przydaje sie do ustalania upside/downside roznych aktywnosci, co ma wymiar bardzo praktyczny. Wszystko powyzej tego jest zbedne.

Zycie to pasmo cierpien zakonczone smiercia.
Cierpienia mozna redukowac przy pomocy swiadomosci, ale nie da sie ich calkowicie wyeliminowac.
<<>>

Jako ludzie nie mamy wolnej woli. Jestesmy niewolnikami programowania biologicznego, nad ktorym mamy niewielka kontrole. Za to ponosimy wszelkie konsekwencje tego programowania, a natura osiaga postep kosztem jednostki i jest w tym bezwgledna.

[SAMOTNOSC]
-----------

Nie ma wysokopoziomowej mozliwosci komunikowania sie z innymi ludzmi. Blokadami sa: roznice w inteligencji, mechanizmy obronne, roznica doswiadczen. Zawsze mozliwe jest smieszkowanie, ktore nie sluzy niczemu innemu procz rozladowaniu napiecia.

Obie plcie stosuja konkurecyjne wzgledem siebie strategie seksualne. Obecnie dominuje strategia feministyczna, ktora w standardowych jej formach polega na wyzyskiwaniu mezczyzn, zyciu na ich koszt, przesuwaniu odpowiedzialnosci i konsekwencji dzialania lub jego braku.
W zwiazku z powyzszym partnerstwo mozna miedzy bajki wlozyc

Czlowiek to jest projekt biologiczny typu "work in progress". Ciezko o powazne interakcje z wersja beta... Glpupota, niedojrzalosc, leki, choroby psychiczne, nienawisc do siebie i innych - mozna tak wyliczac do upadlego. Niezwykle ciezko o czlowieka wsrod ludzi.

#przemyslenia #egzystencjalizm #filozofia #antynatalizm #mizantropia
  • 25
@LegionPL: Ciężko mi się zgodzić z tym co głosisz. Wolałbym żeby każdy zajął się swoim osobistym szczęściem...
Również lubię fantazjować o kolonizacji innych planet - to wdzięczny temat. Fakty są jednak takie, że najpewniej będzie to niemożliwe przez dziesiątki tysięcy lat. Poczytaj na jakie choroby cierpi załoga ISS i czym w skutkach objawia się oddalenie od Ziemii.
Poligamia - domyślna, biologicznie uwarunkowana strategia seksualna mężczyzn = rozproszyć jak najwięcej nasienia. Hipergamia
Czlowiek jako gatunek wymrze dokladnie tak, jak i inne gatunki w ciagu milionow lat.

@mojoakajojo: Albo nie. Zupełnie bezpodstawne gdybanie, nie mamy innego przykładu zaawansowanej inteligencji we wszechświecie, a każdy upadek imperium nie był wcale końcem postępu, czy ludzkości.

Nie ma sensu niczego szczegolnego budowac, ani bronic.

Jak się człowiek w ogóle nie postara by sens znaleźć to nic nie ma sensu. Albo po prostu mieć depresję. Sensów są tysiące, rzeźbiarz
@mojoakajojo: KEK.
Ale żeś pojechał z tymi dziesiątkami tysięcy lat, piłeś coś ?
Obecna kultura na zachodzie jest taka że poligamia to zło i powinna pozostać zdelegalizowana.
W epoce powszechnego lgbtq itd. wariactwem jest taki pogląd.
Trudno powiedzieć jak dużą role ma instynkt a jaką intelekt w rozmnażaniu mężczyzny.
Były jakieś badania na ten temat ?
Co do bolca na boku to jednoznacznie potępiam, jest niewiele gorszych rzeczy od fałszu i
@LegionPL: Trosze piłem, nie będę oszukiwał ( ͡º ͜ʖ͡º)
Z dziesiątkami tysięcy lat to nie żarty. Ludziki organizm jest biologicznie przywiązany do ekosysytemu planety Ziemia. Nie możesz go sobie od tak wziąć i przenieść gdzieś indziej. To nie takie proste.
Obecnei obowiązującą narracją jest narracja feministyczna. Zgodnie z nią jako mężczyzna powinieneś poświęcić swoją strategię seksulaną po to, żeby samice mogły realizować ichniejszą. To skrócona definicja