Wpis z mikrobloga

Cześć,
Pytanko mam. Jestem spasiony al od jakiegoś czasu konsekwentnie robiło się mnie coraz mniej (od lutego 22-23kg). Od około miesiąca totalna stagnacja w kwestii wagi, a to podrośnie o pół kilo a to spadnie i tak w kółko mimo deficytu, czy johimbina mogła by pomóc przełamać stagnację? Bo gdzieś czytałem że tego używa się raczej jako już docięcie a nie przy zrzucaniu większej ilości balastu. Dorzucę jeszcze że leczę się na niedoczynność tarczycy i insulinoodporność (trochę za dużo powiedziane, ostatnie badania miałem gdzieś w okolicy listopada, znowu muszę się wybrać). Jakie jest wasze zdanie na temat johimbiny? próbował ktoś? może recenzja z pierwszej ręki? ;-)
#mikrokoksy
  • 10
@lisku_chytrusku: Micha ogarnięta, i trzymam (chociaż niestety nadal raz na jakiś czas zdarza się odstępstwo- na szczęście coraz rzadziej)
@bst: Przy insulinoodporności więcej węgli? Ogólnie z tą insulinoodpornością to jest tak że wyszła mi na badaniach więc lekarz kazał brać tabletkę co wieczór i w sumie nic mi nie powiedział w tym temacie, a ja zacząłem unikać w sumie węglowodanów w tym cukrów. Gdy poruszałem ostatnio jakoś temat IF ktoś
@AngrySkarpeta: przy insulinoodpornosci dieta poprawiajaca wrazliwosc na insuline jest dieta wysokoweglowodanowa, tluscze do 15%, jemy 5-6 takich samych posilkow, skladajacych sie z wegli zlozonych i chudego zrodla bialka plus warzyw z niskim indeksem gliko. W rownych odstepach czasu. Kaloryka zero lub delikatny deficyt. To jest skuteczny protokol. Ograniczanie weglowodanow nie naprawi insulinoodpornosci a moze ja nawet zwiekszyc.
@bst: @AngrySkarpeta

W skrócie, osoby nie mające problemów z glikemią tracą najwięcej wagi na dietach niskotłuszczowych, wysokowęglowodanowych, z kolei osoby mające początkowe zaburzenia glikemii (stan przedcukrzycowy) o wiele lepiej reagują na diety z węglowodanami wyższej jakości (o niższym indeksie glikemicznym, z większą ilością błonnika oraz np. pochodzenia pełnoziarnistego). Z kolei osoby z cukrzycą czerpią największe korzyści z ograniczenia podaży węglowodanów w diecie i dla nich większe ilości tłuszczu oraz białka mają