Wpis z mikrobloga

Takie pytanie. Zauważyłem, że kompresor klimy mi się włącza na chwilę po czym wyłącza się, zaraz znów włączy i wyłączy (interwały losowe, kilka sekund, kilkadziesiąt sekund lub chodzi cały czas). W tym czasie wentylator wchodzi na wysokie obroty i jak sprzęgło rozłączy kompresor to wentylator nagle się wyłącza. Wcześniej chodziło to płynnie bo kompresor był cały czas zapięty a sterownik sobie dobierał obroty wentylatora (od 99r jest niby sterowany PWM a nie rezystorem). Dziś byłem zrobić serwis klimy (było 490g, wchodzi 680g) i wiele to nie pomogło. Znaczy w środku jest zimno ale nie podoba mi się praca klimatyzacji bo jest inna niż zawsze była.
#bmw #samochody #e39 #mechanikasamochodowa #klimatyzacja
  • 11
  • Odpowiedz
@piotreek88: @Jemigrant: Problem zauważyłem wczoraj wracając z weekendu w Chorwacji. Dziś tylko zrobiłem w zaprzyjaźnionym warsztacie serwis standardowy klimy (odessanie, próżnia, wtłoczenie oleju i czynnika). Zachowanie klimy się po zabiegu nie zmieniło. Jutro podłączę i zobaczę co i jak.
Nawiasem: 530d 00r przedlift. 442k przebiegu z czego 105k moje w 3 lata. Złoma znam praktycznie co do śrubki ale takiego zachowania kompresora jeszcze nie widziałem.
  • Odpowiedz
@michallus: możliwe, że ingeruje jakiś układ odpowiedzialny za zabezpieczenie układu klimatyzacji przed awarią. Np. wykrywając nieprawidłowe ciśnienie układu, nieprawidłową prędkość wiatraka na chłodnicy, za niską temperaturę otoczenia...
Jakikolwiek jest powód wyłączenia klimy, powinieneś być w stanie go odczytać na diagnostyce.
  • Odpowiedz
@michallus to jest normalne dzialanie. uklad dochodzi do pewnej granicy cisnienia, kompresor jest wylaczany aby je zbic i tak w kolko, na postoju pomaga mu w tym wentylator na chlodnicy.
  • Odpowiedz
@mickovsky: Tylko wcześniej nigdy tak nie było. Kompresor był cały czas sprzęgnięty z napędem a obroty wentylatora zmieniały się w funkcji temperatury na dworze, temp na zewnątrz itd. w sposób płynny więc sterowanie PWM jest tu oczywiste. A teraz kompresor się załącza, wentylator robi tornado pod maską i słychać go ze 100m, temp w nawiewach ~7'C po czym kompresor staje na chwilę, wentylator sprzęgnięty z układem klimy zatrzymuje się. Po chwili
  • Odpowiedz
@michallus: tak ma być. U mnie w e36 jest to samo, klima sprawna, połowa gratów nowa (zresztą przed wymianami było tak samo). Po to jest sprzęgiełko na kompresorze, żeby można je było rozłączać.
  • Odpowiedz