Aktywne Wpisy
ChristinaFurry +66
(。◕‿‿◕。) zostanę mamą w grudniu, mam dopiero 16 lat 😓
blvckie +798
To co widzicie na zdjęciu to kombajn - zwróćcie uwagę na ten element z przodu - to tzw. HEDER. Zapamiętajcie tę nazwę - za poruszanie się po drodze publicznej z zapiętym HEDEREM mandat wynosi do 5 tys. zł. Heder na drodze publicznej może być transportowany tylko na wózku za kombajnem.
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
@Nemrod
Fermentacja ruszyla juz pelna para :) mam jeszcze jedno o pytanie, czy kolor i zmetnienie zmieni sie wraz z czasem? Bo szczerze mowiac to jesli chodzi o te 2 aspekty to jestem mocno niezadowolony :/
Nie wiem jaka masz temperature w domu, ale prawdopodobnie za wysoka, brzeczke przy wiekszosci czystych drozdzy powinienes schlodzic do okolo 15oC przed zadaniem, nie do 25, bo bedziesz mial bardzo gwaltowny start drozdzy ktory jeszcze podbije ta temperature.
Co do metnosci to faktycznie jest "trochu" metne. Ta metnosc zniknie tak czy inaczej (sedymentacja), moze zassales troche osadow i chmielu. Dobrze
Co do temperatury, to dodawałem drożdże kiedy brzeczka miala ok 22 oC. Obecnie jest to ok 25 i wydaje mi się że to
http://gozdawa.com.pl/p/1529/46/drozdze-belgian-fruit-amp-spicy-ale-yeast-drozdze.html
Temperatura fermentacji 18-30 ºC.
Optymalna temperatura 20-26 ºC.
Więc moje 25oC mieści się w optymalnej.
Zobacz jaka masz temperature jutro w poludnie i nam napisz jesli mozesz.
Sprawa nr 1. Złe drożdże. Na początku polecałbym jednak wybierać te o czystym profilu (np. US-05 czy S-04), bo belgi są drożdżami mocno estrowymi. Ten plus, że mogą fermentowa w wysokich temperaturach, gdy nie masz dobrego chłodzenia.
Sprawa nr 2. Temperatura fermentacji. W 25*C na początku fermentacji najpewniej będziesz miał piwo bardzo mocno estrowe i może wyjść trochę związków niepożądanych. Czym się kierowałeś w doborze drożdży i jakie doświadczenie masz
@Ipratropium: Właśnie z powodu problemów z utrzymaniem niskiej temperatury wybrałem drożdże które teoretycznie lubią jak jest cieplej.