Aktywne Wpisy
USER_303 +13
Wszystkie znaki na niebie wskazują że mój brat jest ćpunem i niszczy sobie życie ... Ja nawet nie wiem co robić, nie da się z nim porozmawiać nawet ... Rozwiązaniem które coś by zmieniło to zgłosić na policję, ale nie chcę mu tego robić, może jeszcze da się coś od niego dowiedzieć, pomóc mu. Jakieś propozycje jak z nim porozmawiać ?
#pytanie #narkotykizawszespoko
#pytanie #narkotykizawszespoko
jabol6000 +149
Wioska jest jedną z dwóch pozostawionych w strefie zdemilitaryzowanej między Koreami. Władze Korei Płn twierdzą że jest zamieszkała przez 200 rodzin, jest w niej szpital i szkoły. Badania nowoczesnymi obiektywami teleskopowymi pokazuje jednak, że budynki są tylko betonowymi szkieletami: brakuje szyb, a nawet wnętrz pokoi. oświetlenie budynku jest włączane i wyłączane w określonych godzinach, starając się zachować złudzenie aktywności.
Do roku 2005 megafony zamontowane na kilku budynkach przekazywały treści propagandowe skierowane na południe. Pierwotnie wychwalano Koreę Północną i zachęcano niezadowolonych żołnierzy i rolników, by przechodzili przez granicę. Na Północy mieli być traktowani jak bracia. Ostatecznie przyczyniło się to do niewielkiej ilości dezercji, dlatego zmieniono treści na potępiające zachodnie wypowiedzi, komunistyczną propagandę i patriotyczną muzykę marszową o wysokim poziomie głośności do 20 godzin dziennie.
Prawdopodobnie, wioska była i jest też wabikiem na uciekinierów Z Korei Północnej.
W latach osiemdziesiątych rząd Korei Południowej zarządził budowę masztu o wysokości 98,4 m ze 130-kilogramową flagą Korei Południowej w Daeseong-dong. Rząd Korei Północnej odpowiedział zbudowaniem wyższego, mierzącego 160 m masztu z 270 kilogramową flagą w Kijŏng-dong, 1,2 km na zachód od granicy z Koreą Południową, nazwano to "wojną masztów".
Źródła: WIKI Atlas Obscura
#ciekawostki #fotohistoria #koreapolnocna #propaganda
@Novigrad: hmmm, przecież w Polsce jest co najmniej kilka masztów RTCN powyżej 300m. Coś mi tu nie gra. Chyba że to element koreańskiej propagandy :)
EDIT: to 4 najwyższy na świecie masz flagowy (tak się tłumaczy flagpole?)